Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Än är det ingen kris

GÄVLE
En rundringning till flera av Gävles äldreboenden visar att den ordinarie personalen får jobba övertid när man inte kan plocka in vikarier.

Annons
De börjar bli slitna.
Men ännu är det inte någon kris.
- Det blir nog värre till sommaren om det inte löser sig. När man har provat alla lösningar med de ordinarie så vet jag inte hur vi ska göra, säger Judy Kjellin, verksamhetschef vid Bergmästargården.
Hon berättar att det börjat bli svårt att få tag på folk att plocka in i schemat. Speciellt för vissa kortturer. Men än så länge flyter det någorlunda bra.
Vid Vallongården har det varit besvärligt att täcka upp några helger. Vid Sofia Magdalena går det bra genom övertider för de ordinarie. Likadant har man löst det vid Furugården i Valbo.
Personalchefen Anita Bjurström vid Omvårdnadsförvaltningen konstaterar att vikariestopp skapat ett enträget pusslande för att få ihop full bemanning hela tiden. Jobbet med vårdbehövande äldre och handikappade är något som sker dygnet runt. Det går inte att bara låta bli att dyka upp en dag.

Nya dispenser
Förvaltningen söker nya dispenser från anställningsblockaden då och då hos Kommunal. Nyligen fick man välkomna lättnader när det gäller pågående sjukskrivningar. Det är nu okej att förlänga vikariat som tar slut innan den sjukskrivne är frisk.
Det man nu hoppas få dispens för är att få ta in vikarier inom LSS-verksamheten, lagen om stöd och service, med vård i hemmet. Där börjar personalen bli tröttkörd, samtidigt som det är svårt att förutse plötsliga händelser som att vårdtagarna blir sjuka eller bryter benet.
Dialogen med Kommunal är bra, tycker Anita Bjurström. Hon pratar ofta med sektionen för att inte göra något fel i konflikten.
- Jag tror att vi alla ser fram emot att konflikten blir löst, säger hon.
MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons