Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andas dig smal!

Annons

I våras slog jag ett nytt personligt rekord. Ett rekord av det mindre smickrande slaget, ska tilläggas. I april sprängde jag nämligen den magiska 80-kilosgränsen. Och visst, kan man tycka, det är ingen katastrof för en normallång 50-åring att väga 80 kilo. Men männen i min släkt har en lång tradition av rejäla gubbmagar som jag helst inte vill föra vidare. Med våra smala, långa och knotiga ben och slappa överkroppar har Forsbergarnas magar ofta sett ut som små portabla pulkabackar, gömda under åtsmitande skjortor.

Så när Miss Bomhus föreslog att vi skulle ta det där med Beach 2015 på allvar den här gången var jag inte sen att haka på. Vi skaffade varsin app som håller reda på alla kalorier vi stoppar i oss, och när vi överskrider dagens ranson blinkar den ilsket rött. Och jag har egentligen bara en sak att säga om den appen: den funkar! Jag kan faktiskt varmt rekommendera den.

Men inte bara det – på kuppen har jag börjat förvandlas till en liten hälsofascist. Inte en endaste liten halstablett passerar mina läppar innan jag sett en fullständig förteckning över innehållet, och de jobbarkompisar som i sin okunskap frossar i pannkakor med vispgrädde eller pizza i lunchrummet får onda ögat direkt.

Sju kilo potentiell pulkabacke har jag faktiskt blivit av med sedan jag började räkna kalorier. Och givetvis har jag undrat var de där sju kilona tagit vägen. Har de kanske spolats ner i toaletten? Knappast – man förlorar inte ett endaste gram fett på det sättet. Har jag då svettats ut dem? Sommaren 2015? Inte en chans.

Nej, som den hälsofascist jag – möjligen tillfälligt – förvandlats till har jag givetvis läst och studerat ämnet, och fått reda på att fett försvinner ut genom näsan. Jo, det är sant! Vi andas ut det, helt enkelt. Visst, jag håller med, det låter inte klokt, men egentligen är det bara enkel kemi.

Vi andas in syre som inne i kroppen binder kolatomer som vi sedan andas ut i form av koldioxid. Och kolet som vi andas ut är alltså fett. Och för bästa effekt ska man andas ut det genom näsan.

Det här har givetvis skakat om mig rejält. Ta bara grinkärringarna till exempel. Ni vet de där som bor två och två på vandrarhem och bara går omkring och tittar nedlåtande på alla andra, aldrig ler och absolut aldrig besvarar en hälsning.

Jag har alltid trott att de bara är bittra och griniga. Men de kanske har fattat det här för länge sedan. Deras högludda, fnysande ljud kanske bara är ett uttryck för deras hälsosamma livsstil, och i själva verket ska man se dem som föredömen i stället för drygskallar.

Och för den som tycker att det här med vikt och bantning känns jobbigt finns det också en väldigt trösterik tanke att ta till sig här: Kanske är de där extra kilona du går omkring och släpar på inte resultatet av för mycket pizza och för lite motion – du kanske bara lider av lite syrebrist! 

Larry Forsberg,

radiopratare och låtskrivare

Mer läsning

Annons