Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ångjanne klarar proppen

GÄVLEKylan gör att många husägare får problem med isproppar i vattenledningarna. Äldre trähus och hus med torpargrund är speciellt utsatta när temperaturen blir lägre än 20-25 minusgrader.

Annons
Plötsligt är rören igentäppta; ingenting händer när man vrider på kranen och avloppen slutar fungera. I värsta fall kan propparna leda till översvämningar.
- Under husen brukar det finnas draghål, eller kattgluggar som de kallas, som ska sörja för ventilationen. När det blir så här kallt bör man täppa igen hålen och skotta upp snö runt huset för att isolera och göra ledningarna mindre utsatta, säger Tommy Forsell som har egen rörfirma i Gävle.

Klassiskt råd
Han påminner också om det klassiska rådet att låta kranarna droppa. Så länge det rinner vatten i ledningarna är risken för isbildning mindre, menar han.
Rörfirmornas vapen mot isen är en modern ångmaskin som kallas Ångjanne. Den gasoldrivna maskinen producerar varm ånga som via en slang leds ner i rören. De största ispropparna kan vara flera meter långa.
- I onsdags fick vi åka ut till Sätra och hjälpa en familj som var helt utan vatten. De hade åkt bort innan jul och under tiden hade ledningen för inkommande vatten frusit. Det tog en och en halv timme att fixa, säger Bo Andersson, rörmokare på Uhléns Rör i Gävle.

Många ringer
Under de senaste dagarna har många privatpersoner ringt rörfirmorna och bett om råd. Genom att värma utanpå vattenledningarna med en varmluftsfläkt eller en kupévärmare kan mindre proppar tinas. Däremot avråder Bo Andersson från att värma med fotogen- eller gasolbrännare.
- Det är lätt hänt att det börjar brinna. Med Ångjanne finns inte den risken eftersom värmen leds in i ledningarna. Dessutom måste aggregatet stå utomhus eftersom det förbrukar en stor mängd syre, säger Bo Andersson.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom_gd.se

Mer läsning

Annons