Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhöriga rasar över hemtjänsten

/
  • Foto: GUN WIGH Kritiska röster. Många klagomål har riktats mot Attendo Cares sätt att sköta hemtjänst och äldreboende.

GÄVLESedan Attendo Care tog över hemtjänsten på Söder den första mars har en stor mängd klagomål kommit in till omvårdnadsförvaltningen.

Annons
Nu tidigarelägger förvaltningen sin revision av företaget för att se hur allvarliga bristerna är.
Gefle Dagblad har tidigare berättat om den kritik som riktats mot företaget Attendo Care i driften av äldreboendet Björkegrenska gården.
Bland annat har Arbetsmiljöverket riktat allvarlig kritik mot hur hemtjänstens personalutrymmen i lokalerna ser ut.
Nu riktas även stark kritik mot hur företaget sköter hemtjänsten.
Anhöriga har i brev till omvårdnadsförvaltningen målat upp riktiga katastrofscenarion.
En 90-årig kvinna har fått fel medicin, eller inte någon medicin alls vid ett trettiotal tillfällen. Samma kvinna har enligt de anhörigas brev fått fel mat, serverats gammal mat och ibland tvingats äta frukost och middag med bara drygt två timmars mellanrum. Maten har vid flera tillfällen serverats direkt ur lådan. "Slarv med morgonhygienen märks på den tomma tvättpåsen", skriver de anhöriga vidare.
Andra klagomål rör den stora personalomsättningen. Vissa vårdtagare har besökts av 10-15 olika vårdbiträden på kort tid. Inte sällan talar de så dålig svenska att de inte gör sig förstådda.
Ytterligare klagomål rör slarv med nycklar och besök på väldigt oregelbundna tider.
Amelia Morey-Strömberg, v, viceordförande i omvårdnadsnämnden reserverade sig mot beslutet att låta Attendo Care ta över hemtjänsten.
- Det som hänt är en bekräftelse på det jag sa från början. Man kan inte göra pengar på vård, säger hon.
Hon är upprörd över att missförhållandena inom hemtjänsten inte kommit fram förrän nu. Samtidigt är hon säker på vad det beror på:
- När du jobbar i kommunen har du meddelarfrihet, men lojalitetskravet mot arbetsgivaren är mycket starkare i en sådan här organisation, säger hon.
På tisdag ska omvårdnadschefen Vivi-Anne Sundqvist träffa de ansvariga för Attendo Care för att få höra vad de tänker göra åt problemen.
- Vi har ett avtal om att de ska utföra ett arbete åt oss. Jag tänker förvissa mig om att de tänker fullfölja detta avtal, säger hon.
Enligt Vivi-Anne Sundqvist kommer flera personer att arbeta med att granska företaget den kommande tiden.
- Vi kommer att göra en mycket noggrann granskning av Attendo. Är det så att de inte uppfyller de krav vi har måste nämnden ta ett beslut om åtgärd, säger hon.
I ett hypotetiskt scenario kan det enligt Vivi-Anne Sundqvist innebära att kommunen tvingas häva avtalet och själva ta över hemtjänsten.
Gefle Dagblad har förgäves sökt Attendo Cares verksamhetschef Therése Hedén för en kommentar.

MAGNUS LUNDQVIST

Mer läsning

Annons