Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna är klädd för alla tider

/
  • Tonåriga Anna ville hitta en egen unik klädstil. Nästan 20 år senare har hon runt 200 klänningar i en levande samling som används så fort tillfälle ges.

För antikvarien Anna Larsdotter är kläder något mer än bara ytligt mode eller tyg att skydda kroppen med. Det handlar om konkret historia.

Annons

Fyrarummaren på Söder i Gävle innehåller en skön blandning av stilar med möbler och prylar som gör att nästan hela 1900-talet passerar i revy. Flortunna köksgardiner i bleka färger hängde troligen i de allra flesta svenska fönster för 50-60 år sedan. Blombordet i stringmodell var en vanlig syn i det tidiga folkhemmet. Det mesta i lägenheten kommer från andra epoker.

Vardagsrummets platt-tv och den nyinköpta kaffebryggaren på köksbänken är väl ungefär det som kvalar in som modernt. Här är de enda spåren av Ikea en katalog på bordet i vardagsrummet.

– Jag behöver mer förvaring och de har smarta lösningar, säger Anna Larsdotter och bläddrar lite mellan sidorna.

Och det är klart, med en driven lust att botanisera på loppisar och i secondhand- butiker är det en hel del prylar och grejer som har fått följa med hem under årens lopp. Framförallt gäller det kläder även om Anna har blivit mer restriktiv med åren.

– Ju mer kunskap jag skaffar mig desto mer kräsen blir jag. Dessutom handlar det om utrymme också, säger Anna som har mer än 200 klänningar upphängda i garderober och på klädställningar.

Vissa är inte ens uppackade sedan flytten tidigare i vår. Men på galgar hänger en klänning i svart, skir spets från tidigt 20-tal, en smaragdgrön, prasslande skapelse med vid, styv kjol, en storblommig gulgrön och 50-talsfräsch bomullsklänning och ett långt svepande sjok i syntetmaterial à la 70-tal. Kreationerna är bara några exempel från samlingen som spänner över i stort sett hela förra århundradet. Hennes intresse för kläder från förr började på högstadiet när det var viktigt att hitta en egen, personlig stil. Några år senare hade hon fullt fokus på klänningar.

– Jag märkte att det var kläder främst från 50-talet som passade min kroppsform. Men efterhand köpte jag klänningar från andra tidsepoker också.

Men det blir svårare och svårare att hitta unika, äldre plagg eftersom intresset för second hand är större än någonsin.

– Men mina bästa fynd är ärvda kläder efter mamma, mormor och moster, kläder som har en personlig historia. De plaggen är jag rädd om.

Klänningarna har använts flitigt. Men inte lika ofta nu som förr när Anna arbetade som byggnadsantikvarie.

– Då satt jag mycket på kontoret. Nu jobbar jag som antikvarie med museets föremålssamlingar så det är inte lönt att klä upp sig utan det gäller att ha på sig tåliga kläder.

Anna Larsdotters kläder är mer än plagg att ha på kroppen. För henne är de även tidsdokument. Hon är utbildad etnolog och intresserad av hur modet påverkats av samhällsutvecklingen. Exempelvis var 40-talets kläder präglade av andra världskriget. Med männen ute i krig eller i beredskap hade kvinnan större ansvar på arbetsmarknaden och modet utmärktes av mer maskulina siluetter och tåliga tyger.

– Dessutom var det inte moraliskt korrekt att ha för glammiga kläder i svåra tider.

Under efterkrigstiden var det tvärtom. Framtidstro, optimism och glädje avspeglades också i klädmodet och det ödslades gärna med tyg, generösa skärningar och gott om färger.

– Jag är intresserad av hur samhällsförändringar påverkat människans beteende och vardagsliv, säger Anna Larsdotter som står inför en stor utmaning tillsammans med kollegorna på museet.

Alla utställningar är nedplockade och huset renoveras under 2016. Men någon gång under nästa år ska ett delvis nytt museum öppnas för allmänheten. Flera basutställningar återuppstår. Dessutom ska flera helt nya byggas upp. Även om själva museet är stängt planeras det febrilt för framtiden.

– Det är jättehäftigt att börja om från början och få tänka nytt. Tanken är att spegla ett samhälle i förändring. Hur omvärlden i stort påverkat livet och tillvaron för människor i länet. Vi vill fokusera mer på vardagsperspektivet, hur trådarna vävts in i varandra, säger Anna Larsdotter.

Mer läsning

Annons