Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna - Gerdavarvets nästa bygge kölsträckt

/
  • Skeppsbyggmästare Henri Ollikkala är med och styr haxen Annas kölstock i rätt läge på stapelbädden precis intill Gerdavarvets entréport. Foto: Gun Wigh

GÄVLE
Om tre år, kanske, är Gerdavarvets andra fartyg klart. Kopian av Gävlefiskarnas sista fjärrfiskefartyg, haxen Anna, kölsträckets vid Gävlebuktens dag på lördagen. Inte fler än ett hundratal åskådare var med när kölstocken placerades på stapelbädden.

Annons
- Så här litet folk har det inte varit här något tidigare år. Det finns säkert flera förklaringar. En är väderomslaget, en VM i fotboll och en annan att vi aldrig haft detta datum tidigare, sa tillförordnade projektledaren Ulf Johansson.

Vid kölsträckningen lyftes den drygt 17 meter långa stocken i lärkträ över på stapelbädden nära entrén till Gerdavarvets stora byggnad.
- Här kan vi bygga henne i lä för nordan så vi slipper så många skadade och värkande leder som när vi byggde Gerda, förklarar skeppsbyggmästare Henri Ollikkala.

Föreningens ordförande Leif Hållander berättade att det gick åt 1 000 kubikmeter virke att bygga Gerda. För Anna kommer det att behövas kanske 400 kubikmeter. Mycket lärk och furu har föreningen redan fått i gåva. Men mer kommer att behövas.
Byggtiden är planerad till tre år och kostnaden beräknad till tre miljoner.

Fast hur det går med byggtiden vet man aldrig. Gerda skulle byggas på fem år var det tänkt. Det tog tio. I sommar ska de första av nya Annas 32 spant tillverkas och placeras på kölstocken.
- Byggtiden beror både på tillgång på virke och av folk, sa Hållander. Anna ska liksom Gerda byggas av arbetslösa i AME-regi.

Anna kom till Gävle på 1880-talet. Hon byggdes omkring 1840, dock oklart var.
- Det kan mycket väl vara så att hon byggdes i Gävle men det vet vi inte, säger fartygshistorikern Ingvar Henricson.
Avsikten är att Anna ska finnas vid Gerdavarvet för besök och dagsseglingar även när Gerda är ute på längre seglatser. Anna blir drygt 17 meter lång och fem meter bred. Hon får två master och fem segel. Ett är råsegel. Besättningen blir fyra man och som mest kan hon ta tolv passagerare.

Gerda gjorde två korta turer med passagerare under dagen, flera ångmaskiner var igång utanför ångslipspelhuset. Och så var det sjösättning på riktigt för varvets nyrenoverade lilla bogserare Proline. Dessutom kunde hågade prova olika segelbåtar. Kustbevakningen och Sjöfartsverket var på plats med tullkryssare, snabbgående gummibåt samt lotsbåt.

Olle Hildingson

Mer läsning

Annons