Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anneth Munga är hemma i två länder

GÄVLE Det var celebert besök på KFUM på lördagen. Teologie doktor Anneth Munga från Tanzania berättade på härlig skånska om vardagslivet i Tanzania.

Annons
- Så konstigt är det inte, menade Anneth. Jag och min familj har under tio år bott och verkat i Lund. Och så växte jag upp hos en svensk missionär.
Det är KFUM som bekostat Anneth Mungas besök i Gävle. KFUM har under hösten haft en föredragsserie om Afrika och som avslutning bjöds Anneth in. Under större delen av sitt liv har hon levt med svenskar.
- Jag föddes 1962 och strax efteråt dog min mor, berättar Anneth. Jag kom i stället till Ulla Svensson som arbetade som EFS-missionär. Ulla verkade i Tanzania mellan 1953 och 1991 och när hon flyttade hem till Sverige följde jag, min man och våra två barn med.

Anneth har också gjort sex längre semesterresor till Sverige. Hon har också studerat en termin på bibelskolan på Glimåkra folkhögskola i Skåne.
Hon arbetar inom den Lutherska kyrkan i Tanzania. Landet är indelat i 20 olika stift och hennes och makens stift ligger i de nordöstra delarna av landet bara några timmars färd från Indiska oceanen. Hon är samordnare för verksamheten medan maken är biskop.
- En stor del av arbetet handlar om att samordna verksamheten inom sjukvården och att hjälpa kvinnor, barn och ungdomar, säger Anneth Munga. Tanzania har en sju årig grundskola och sedan finns det två utbildningssteg till.
- Vi har också en grundskola för blinda barn, säger Anneth. Det finns även en jordbruksskola inom vårt stift där barn får lära sig om grödor och odlingar.

Det finns också en skola för unga flickor om barnskötsel. Här får flickorna bo på ett barnhem och vara med och hjälpa till.
- Det är viktigt att barnen får utbildning, anser Anneth. Det finns också en form av barnarbete i Tanzania, men det handlar om att barnen hjälper sina fäder med jordbruket i stället för att gå till skolan. Barnen får då svårt att utbilda sig och framtiden ser dyster ut. Här försöker vi tala med föräldrarna om vikten av utbildning.
Kyrkan i Tanzania får inga statsbidrag. I stället får kyrkan själv samla in pengarna till verksamheten.
- I början av året lovar varje medlem att betala in en viss summa under året, berättar Anneth. Sedan lämnar medlemmen bidrag när de besöker kyrkan.
- Vi för också ett krig mot aids, förklarar Anneth Munga. Det är en långvarig sjukdom där okunnigheten är stor om hur sjukdomen sprids. I Tanzania slår den till mot alla samhällsklasser.
I dag medverkar också Anneth Munga vid högmässan i Heliga Trefaldighetskyrkan.

Jörgen Larsson
026-27 75 96
jorgen.larsson@gd.se

Mer läsning

Annons