Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annorlunda bröllopsresa

/
  • Foto: GUN WIGH Bröllopsresa. Pärlbröllopsjubilarerna Tommy och Gurli Bergfors rullade igår in i Gävle. De firar trettioårsjubileet med att  cykla 185 mil från Bygdeå i norr till Ystad i söder.

GÄVLE
Vissa åker till Mallorca. Andra firar på restaurang.
Gurli och Tommy Bergfors firar 30-årsjubileet av sin bröllopsdag med att cykla 185 mil.

Annons
Utrustade med en varsin femväxlad cykel lämnade Gurli, 66, och Tommy, 64, Bygdeå, utanför Umeå, den fjärde juni. Sen dess har de cyklat mellan sex och åtta mil per dag. På resans trettonde dag rullade dom in i Gävle för ett depåstopp på Kafé Princess.
Över en kopp kaffe berättar makarna om sin cykeltur.
- Vi gjorde ingen bröllopsresa när vi gifte oss för trettio år sen så vi tar igen det nu med den här cykelresan och det är verkligen ingenting som vi ångrar, säger Tommy
- Det här är den bästa resa som vi gjort. Man träffar så många trevliga människor. Man hör hundar som skäller och får ögonkontakt med kossor som som står och glor på en i hagarna, säger Gurli.
- Dessutom så har man tid att stanna och titta på blommorna längs vägkanten, skrattar Gurli.
Makarna Bergfors följer en cykelrutt som gjorts av Svenska Cykelfrämjandet.
De undviker motorvägarna till förmån för mindre och trevligare landsortsvägar. Sammanlagt kommer Gurli och Tommy att cykla 185 mil.
- När vi cyklade genom Ångermanland den första veckan var det riktigt tungt, säger Tommy.
- Ja, det kändes som att det gick uppför hela tiden. Vi ledde cykeln mer än vad vi cyklade. Då tänkte jag, vad har vi gett oss in på? säger Gurli.
Men när de lämnat Ångermanlands mer kuperade natur bakom sig verkar det som om cykelturen blivit mer njutbar.
- Efter Sundsvall har det bara rullat på. Det tog en vecka både för kroppen och psyket att komma in i det här med att cykla åtta mil varje dag. Nu känns det bara bra, säger Gurli.
När de inte kan bo hos bekanta bor Gurli och Tommy på vandrarhem längs vägen. Boendet måste ligga med ungefär sju mils intervall.
- Det är viktigt att veta hur långt man ska cykla varje dag. Då kan man rikta in sig på ett slutmål för dagen, säger Tommy.
- Sen är det skönt att sova i en riktig säng och kunna ta en dusch varje kväll. Därför valde vi vandrarhem framför tält, säger Gurli.
Innan makarna Bergfors gav sig iväg var det många som tvivlade på att de skulle klara det. Men kritiken var inte något de tog åt sig av. I stället valde Gurli och Tommy att lyssna på sina fyra barn som alla stöttat och trott på dem.
Innan Gurli och Tommy for pratade de med sin 80-åriga granne som blev väldigt avundsjuk när dom berättade hur de skulle fira jubileet av sin bröllopsdag.
- Om jag ändå hade kommit på att göra det när min make var i livet, sa hon till mig, säger Gurli och ler.
- Alla borde göra en sån här cykeltur, det är helt fantastiskt, säger Tommy.
I natt sov de på vandrarhemmet i Älvkarleby. Sen fortsätter cykelturen söderut och om allt går som det ska är de framme i Ystad den 6:e juni.
DANIEL SIKSJÖ
026-159630

Mer läsning

Annons