Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu ett förslag om Strömvallens framtid

Satsa på en kompromiss – och en arkitekttävling.
Nu kastar arbetsgruppen som utrett Strömvallens framtid in ett nytt alternativ i debatten.
I stället för de tre utbyggnadsförslag som hittills diskuterats finns det plötsligt fyra förslag att ta ställning till.

Annons

I går, onsdag, offentliggjorde kommunen sin utredning av området vid Strömvallen.

Programförslaget, som nu går ut på öppet samråd, innehåller ett nollalternativ och två utbyggnadsalternativ: att Strömvallen byggs ut som Fastpartner och Gefle IF vill, eller att Strömvallen byggs ut men att den gamla läktaren samtidigt bevaras.

Båda alternativen har stora nackdelar.

Fastpartneralternativet är i praktiken ogenomförbart, enligt arbetsgruppen, eftersom det varken är förenligt med plan- och bygglagen eller med miljöbalken. Det krockar också med den byggnadsminnesförklaring som länsstyrelsen arbetar med.

Alternativet att bevara men modernisera den gamla läktaren, bygga nya läktare på tre sidor om planen och nöja sig med en mindre utbyggnad av konserthuset, ger bara 5 000–6 000 platser på fotbollsarenan. Dessutom skulle det hotell med 200 rum som Fastpartner vill bygga inte få plats.

Det betyder att förslaget visserligen är genomförbart, men att intresset för att genomföra investeringen minskar, konstaterar arbetsgruppen.

I samrådshandlingen lanseras därför ett helt nytt förslag. Det går att göra en syntes av de båda alternativen, hävdar arbetsgruppen.

Kompromissförslaget innebär att man bevarar den gamla läktaren, men eventuellt, i samråd med länsstyrelsen, utvecklar den med inglasning, restaurang, loger eller utrymme för medierna.

Mot norr kan man bygga en lite större läktare, kanske med större bredd och höjd mitt för planen.

Ett mindre och lägre hotell kan byggas utmed de nya läktarnas baksida eller i form av ett hotell mellan arenan och Silvanum. Konserthuset kan byggas ut om tillbyggnaden får rätt utformning.

– För att främja kreativa lösningar som är ekonomiskt och planmässigt genomförbara och som kan ge näring till debatten om Strömvallens framtid bör processen drivas vidare, gärna i form av en arkitekttävling, skriver arbetsgruppen, som består av åtta kommunala tjänstemän med arkitekten Lars Skogsberg som projektledare.

De olika alternativen är nu ute på samråd till den 28 januari 2009.

Hela förslaget finns på kommunens hemsida gavle.se, under ”pågående program”.

Där finns också länsstyrelsens utredning, som visar hur speciell den gamla läktaren är ur ett nationellt perspektiv, samt en brandskyddsutredning, där man går igenom hur läktaren skulle behöva förändras för att den ska uppfylla kraven på brandsäkerhet.

Mer läsning

Annons