Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu större sparkrav hotar

GÄVLE
Sparkraven kan bli ännu högre inom Gävle kommun. Istället för de 130 miljoner man pratar om nu så kan man tvingas spara 190 miljoner kronor för att komma till rätta med ekonomin.

Annons
Det har analysföretaget Svensk Kommunrating kommit fram till.
- Men det här är bara en sifferexercis. Det visar hur det kan gå om man inte är uppmärksam. Och det är vi, lovar kommunalrådet Mats Ågren, s.
Under tisdagen höll företagets representanter en föredragning om de dystra utsikterna för kommunstyrelsen och de ledande politikerna och tjänstemännen i förvaltningarna. De fick även en del tips om hur man kan vända på ekonomin. Bland annat får inte skulderna öka, men inte heller skatterna. Däremot bör man fundera på höjda avgifter.

En lägesrapport
Redan före valet beställde kommunstyrelsen en analys av Gävles ekonomi och finanser från företaget.
I går fick man en lägesrapport och hela analysen ska vara klar i juni.
I den så kallade kommundiagnosen så ger Svensk Kommunrating Gävle det finansiella betyget B2. Det innebär att man hamnat på den fjärde nivån av åtta möjliga, och det är varken kris eller riktigt bra.
- Det är oförändrat mot för två till tre år sen och en relativt bra nivå. Vi måste bli bättre på att få fler mindre arbetsplatser, ett mer differentierat näringsliv, konstaterar Mats Ågren.
Företaget gav förslag på hur man ska spara in pengar och det handlade om just de typer av nedskärningar som är på gång eller har satts i verket. Men några besparingar på 190 miljoner kronor tror inte Mats Ågren att man behöver göra.
Den summan har man nått upp till genom att plussa ihop möjliga besparingar med den obalans som råder i dag, liksom att man räknat med de minskade skatteinkomsterna som förutspåtts i år.
- Om respektive nämnd håller sina budgetar så är det egentligen inga problem, menar kommunalrådet.

Viss optimism
Till stöd för viss optimism kom i går den allra första månadsrapporten från kommunens nämnder.
Jämfört med i februari har kommunstyrelsens prognos för året ökat från plus 7,3 till 16,8 miljoner kronor. Tekniska nämndens prognos har gått från ett minus på nio miljoner till ett minus på tre. Barn- och ungdomsnämndens minus har minskat med nästan sex miljoner och Gävle vattens siffror har gått från ett väntat minus på 4,4 miljoner till ett plus på en halv miljon.
Däremot ligger omvårdnadsnämndens tunga underskott på 44 miljoner kvar och både finansförvaltningen och servicenämnden går sämre än väntat.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons