Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anrik orkester spelar vidare

/
  • Äldst i gänget. Yngve Eriksson gick med i Korsnäsverkens orkester som 22-åring. Nu är han 68 år och ålderman i Gävle musiksällskap. I bakgrunden ordföranden Rocita Newberg. FOTO: LARS HALVARSSON.

GÄVLE Gävle Musiksällskap håller musikkafétraditionen vid liv. I dag spelar de i Musikhuset.

Annons
Först var det två orkestrar, sedan blev det en enda med 25-30 musiker. Nu är de 15 kvar i Gävle Musiksällskap som slåss för att hålla musikcafétraditionen vid liv.
I dag, söndag, har orkestern spelning i Musikhuset med Arne "Rosen" Quick som gästartist.
- Vi spelar allsidigt material. Det duger åt många öron, säger ordföranden Rocita Newberg. Det är en anrik orkester som repeterar varje tisdagskväll i Björkegrenska gården. Några musikanter har ett förflutet i Korsnäsverkens orkester som bildades 1946, bland dem klarinettisten Gunilla Mårtensson och orkesterns ålderman och pianist, Yngve Eriksson.
För 20 år sedan började det bli svårt att rekrytera nya musiker. Hille Musiksällskap hade samma problem och de två krympande orkestrarna slogs ihop till Gävle Musiksällskap.

Nu är musikanterna färre men orkestern lever ändå ett aktivt liv. Sju-åtta offentliga spelningar varje år brukar det bli, bland dem adventskonserten i Immanuelskyrkan och Korsnäs grötfest i föreningshuset i januari.
Musiken är blandad men mycket är den populärmusik som en äldre generation har umgåtts med. Att rekrytera yngre musiker med den repertoaren kan vara ett problem, men för tre år sedan hoppade Malin Månsson, 26 år, med och drog så småningom med sig spelkompisen Jonas Golabiewski.
- Vi vet knappt vem Lasse Dahlquist är, men det är roligt, säger Malin Månsson. Folkmusiken är hennes stora passion, men att spela i en orkester och att jobba med notläsning är nyttigt, tycker hon.
Eftersom sättningen i orkestern är speciell får dirigenten och arrangören Åke Blom jobba en hel del med arrangemangen. Det gör han gärna, så länge musiksällskapet finns kvar.
Sven-Olof Ekman
026 - 15 96 42
svenolof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons