Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställningsstopp lösningen?

/
  • Arkivbild.Ytterligare sparkrav. - Nu måste vi spänna bågen lite till för att klara av det här, säger kommunalråd Mats Ågren, s.

GÄVLE
En hel rad tuffa beslut måste till för att kommunen ska kunna spara in 155 miljoner kronor i år. Bland annat ett totalt anställningsstopp, utförsäljning av lokaler, höjda kommunala taxor och mer privatiserad verksamhet.

Annons
Tillsammans med tre andra tjänstemän har ekonomichefen Ingemar Westin tagit fram en omfattande lista på åtgärder till politikerna. I går fick kommunstyrelsen listan vid sittande bord och redan 26 maj ska fullmäktige vara redo att fatta beslut.
- Ja, vi måste ju vara snabba för att få en halvårseffekt på en del åtgärder. Det blir förstås en hel del arbete fram till dess. Nu måste vi spänna bågen lite till för att klara av det här, konstaterar kommunalrådet Mats Ågren, s.

Kraftig inbromsning
GD har tidigare berättat om kommunens försämrade ekonomi. Flera nämnder, framför allt omvårdnad, har stora underskott från i fjol som måste balanseras i år. Skatteintäkterna väntas minska med 35 miljoner kronor jämfört med budgeten.
Totalt ligger kommunen nu 95 miljoner kronor sämre än ett nollresultat. Och det i ett läge när man bör nå ett plus på 60 miljoner för att trygga Gävles ekonomi på sikt, enligt Ingemar Westin. För att klara det måste det till en kraftig inbromsning av utgifterna.
Några av förslagen har en prislapp. Som att generella besparingar på två procent, eller riktade besparingar, på nämndernas budgetar ska ge närmare 82 miljoner kronor. Andra förslag är däremot inriktade på procent. Som att antalet sjukdagar ska minska med tio procent i år, att kommunens lokalytor ska minska med fem procent och att personalens tid på möten ska minska med en tredjedel. Hur mycket pengar det ger är mer oklart.
Uppdraget hamnar nu hos de politiska partierna och förvaltningarna att formulera vilka verksamheter man kan privatisera, vilka lokaler som ska bort eller hur mycket personal som ska avskedas.
- Det är ett kreativt förslag när man visar på många olika sätt att komma till rätta med ekonomin. Vi får se det som en exempelsamling att utgå ifrån, tycker kommunalrådet Carina Blank, s.
Oppositionsrådet Lennart Sjögren, kd, kritiserar att sparförslagen kommer sent. Tecknen på den försämrade ekonomin visade sig för flera månader sedan, menar han. Han tycker att det är för försiktiga förslag från tjänstemännen. Han vill se mer konkreta idéer. Som att skippa satsningen på Gasklockorna, sälja tusentals kommunala lägenheter och Gävle Energi.
Kollegan Björn Frankson, m, kan gå med på tjänstemännens förslag. Men han vill gå ännu längre genom att dra ner på politikerna i nämnderna, minska på kommunens informationsverksamhet, sälja mer lokaler och gå ut med mer verksamhet på entreprenad.

Extra möte

Ulla Andersson, v, är däremot skeptisk till flera av förslagen. Som att man vill skjuta upp satsningen på fler heltidsjobb i kommunen och hon kan inte gå med på fler privatiseringar inom kärnverksamheterna. Dessutom är hon orolig över besparingar inom socialnämnden och saknar en kvalitetsaspekt på sparförslagen. Däremot tycker hon det är bra att man sätter press på att sänka sjuktalen.
På måndag ska kommunal- och oppositionsråden ha ett extra möte om sparförslagen för att se om man kan komma överens.
Sedan ska kommunstyrelsen ta beslut den 9 maj. Men det är fullmäktige den 26 maj som har sista ordet.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons