Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen får de kärlek och omsorg

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Kurar tillsammans. Så här gör inte katter normalt. Men de här har lärt sig hålla sig tätt ihop för att hålla värmen. Kampen för överlevnad har fått dem att ändra sitt naturliga beteende.

GÄVLE24 undernärda katter och en tovig, cancersjuk pudel tittar nyfiket upp när vi kommer in i rummet.

Annons
En liten tufsig kattunge som är så spinkig att höftbenen sticker ut genom pälsen springer på ostadiga ben fram för att nosa lite på oss.
Den heter Smulan.
Det här är djur som fått en ny chans i livet, som äntligen får värme, kärlek och omsorg.
De har hamnat på ett ideellt katthem i Gävle, långt från den misär de tidigare levt i.

Befriade katter
Katterna har varit här sedan i måndags. Då befriades de från sitt förra hem.
- Du skulle sett. Det fanns ingen el, ingen värme och inget vatten. Katterna gick inte på lådan, det var så kallt så kisset hade frusit ihop till en klump. De hade inte fått mat eller vatten på tio dagar, säger Caroline Wallin.
Hon är en i "Ideella djurskyddet i Gävle-Sandviken", människor som vigt sin fritid, och en hel del av sin privatekonomi, åt att ta hand om katter som far illa.
De 24 katterna är bara en del av de totalt 37 katter som just nu bor på katthemmet. Men för tillfället är det de som behöver mest vård och tillsyn.
De bodde instängda i ett hus hos en kvinna utanför Hofors. Hon vägrade släppa ut dem, trots att det varken fanns mat eller vatten i huset.
- När vi kom dit och knackade på klättrade katterna på varandra för att kunna ta sig ut. De stod fem i höjd, säger Pernilla Strand.

Tuff början
Hon är den nyaste i gänget. Har bara varit med någon vecka. Men det började tufft.
Kvinnan som ägde katterna ville inte släppa in dem i huset först, de fick tjata och lura och locka, jaga, leta och släpa ut totalt 24 katter ur husets skrymslen och vrår. De tror att minst åtta katter blev kvar. De är troligen döda nu. Ihjälsvultna.
Men de fick i alla fall med sig pudeln.
- Den var så ynklig. Stapplade fram. Tassarna var insmetade med hund- och kattbajs och intorkat kiss, säger Evalott Lundström, en annan av eldsjälarna.
Det var hon, hennes dotter Jessica och Caroline Wallin som startade djurskyddet. Men nu har verksamheten blivit så stor att de inte klarar av den själva. Förutom Pernilla hjälper även Maud och Odd Johansen till så ofta de hinner.

Ekonomiskt tungt
Och ekonomiskt börjar det bli riktigt tungt.
När Gefle Dagblad är där kommer veterinären på besök. Alla 37 katterna ska vaccineras. Det är ingen billig historia.
- De 24 katterna från kvinnan ska Hofors kommun betala för, det var de som bad oss hämta dem. Men resten får vi betala själva, konstaterar kvinnorna dystert.
- Men vi går väl här på jorden för att göra det här, säger Evalott Lundström.
Målet med verksamheten är att finna nya, kärleksfulla hem åt katterna.
Den som vill ha en katt, eller ge ett mycket välkommet ekonomiskt bidrag, ska ringa till Caroline Wallin på 026-12 66 69.

Varje tjuga välkommen
- Varje tjuga är välkommen, säger Evalott Lundström med eftertryck.
De har försökt få bidrag från kommunen, men fått nej. Och snart ska hyran på deras lokal betalas.
Lokalen som blivit 37 numera omtyckta katters nya (tillfälliga) hem.

MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons