Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apor och whisky på schemat

/

Den 19 mars kommer kungaparet på besök till Gävle och Sandviken. Det blir ett späckat schema som bland annat innehåller besök på Furuviksparken, Sveriges Järnvägsmuseum och Göransson Arena.

Annons

Det är landshövding Barbro Holmberg som har bjudit in kungaparet till länet. Nyligen fick hon beskedet att de tackar ja till erbjudandet.

– Jag träffade kungen och drottningen i samband med att jag tillträdde som landshövding. Då passade jag också på att bjuda in dem hit, berättar Barbro Holmberg.

Kungaparets besök den 19 mars börjar på Furuviksparken där de ska titta på primatforskningsstationen i Orangutanghuset. Därefter går färden vidare till Gävle för stopp på Sveriges Järnvägsmuseum. Sedan bär det av mot Sandviken och på vägen ska man hinna med ett stopp med whiskyprovsmakning i Mackmyra. Därefter fortsätter turen till Högbo bruk med doftprovning på Björk & Berries. Inne i Sandviken blir det ett stopp på Sandvik och ett stopp på Göransson Arena. Den intensiva dagen avslutas sedan i Gävle med ett besök på Gasklockorna.

– Vi vill att de ska få se och uppleva mycket av det nya som håller på att växa fram här, säger Barbro Holmberg.

Det är ännu oklart om kungaparet kommer att övernatta i Gävle. På Gävle slott finns en kungasvit som alltid står redo utifall att kungen skulle komma på besök.

Både länsstyrelsen och hovet lovar att det kommer att bli möjligt för invånarna i Gävle och Sandviken att få en glimt av kungaparet under deras besök. Var och när det bästa tillfället för detta blir återstår att se eftersom kortegevägarna inte är beslutade och det återstår en del detaljplanering av kungaparets olika stopp under dagen.

GD lyckades igår inte att få någon officiell uppgift på när kungaparet senast besökte Gävle och Sandviken. Klart är i alla fall att kungen och drottningen var här tillsammans den 19 maj 1996 när Gävle firade 550-årsjubileum.

Några år senare, den 13 juni 2005, besökte kungen Gysinge för att inviga Naturum Färnebofjärden.

Mer läsning

Annons