Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apoteket byter till billigaste medicinen

GÄVLENu införs ett nytt system på apoteken som innebär att patienterna alltid ska få den billigaste medicinsorten - oavsett vad som står på receptet. Apotekspersonalen blir skyldig att byta ut dyra originalläkemedel mot billiga kopior om medlen är likvärdiga.

Annons
Systemet träder i kraft på tisdag i nästa vecka och väntas spara pengar både åt den offentliga kassan och åt patienterna.
- Medicinskt innebär det här ingen försämring. Byte kommer bara att ske till medicinskt likvärdiga medel, säger Per-Henrik Back, informationsapotekare i Gävleborg.
Redan i dag finns möjligheter för apotekspersonalen att byta ut dyra läkemedel mot billigare. Men det måste ske i samförstånd med kunden. Dessutom måste förskrivande läkare ha gett sitt godkännande.

Patentet utgått
Nu blir den här typen av byten obligatoriska. De läkemedel det handlar om är sådana där patentet gått ut och där kopior kommit ut på marknaden. Ett exempel, som GD nyligen berättade om, är det antidepressiva medlet Cipramil som fått en kopia i form av Citalopram Biochemie.
Vilken medicin kunden får beror till viss del på apotekets sortiment. Alla apotek kan inte ha alla sorter i lager utan det kan bli vissa variationer, enligt Per-Henrik Back.
Syftet med reformen är att hålla tillbaka läkemedelskostnaderna. Läkemedlen tenderar att sluka en allt större del av de offentliga medlen.
Hur mycket kommer man att spara på reformen?
- Man har räknat med 100-120 miljoner kronor per år. Det skulle betyda tre-fyra miljoner för Gävleborgs del. Inte så mycket kanske men ändå ett tillskott, säger Per-Henrik Back.
Han tror att spareffekten på sikt kan bli större, bland annat beroende på att patentet på flera storsäljande läkemedel, exempelvis det blodfettssänkande Zocord, nu är på väg att gå ut.
- Dessutom leder reformen till att priserna även på originalläkemedel pressas nedåt. En sådan tendens märks redan.
Om jag som patient inte vill byta läkemedel utan fortsätta med det "gamla vanliga" märket, hur gör jag då?
- Då får du säga till om det på apoteket. Men du får betala mellanskillnaden själv.
Finns det några undantag från utbytesregeln?
- Ja, förskrivande läkare kan på receptet ange att läkemedlet inte får bytas ut. Men det kan bara ske om det finns medicinska skäl för det. Det kan handla om att patienten är överkänslig mot ett färgämne i ett visst medel eller inte kan hantera en viss typ av läkemedelsförpackning.

Arbetsplatskod
En annan nyhet som träder i kraft den 1 oktober är att alla recept ska vara försedda med en arbetsplatskod som visar var receptet skrivits ut. Systemet ska underlätta för landstingen att följa upp läkemedelsförskrivningen. Vårdgivaren är skyldig att förse alla recept med en sådan kod.
Gäller de nya reglerna alla recept?
- Nej, de gäller bara läkemedel som skrivs ut från och med 1 oktober. Äldre recept berörs inte.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus_gd.se

Mer läsning

Annons