Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ärendena läggs på hög

/
  • Åklagaren Micael Dahlberg har tagit del av siffror över antalet polisärenden i så kallad balans. Gävle har flest outredda anmälningar.

GÄVLE Polismannen i Gävle har flest outredda anmälningar i länet på sitt bord.
En polisman i Hudiksvall är tre gånger så effektiv.
- Man måste utnyttja personalen som är i tjänst på ett vettigt sätt, säger åklagare Micael Dahlberg.

Annons
Micael Dahlberg har tagit del av siffror som skvallrar om alarmerande skillnader mellan länets tio närpolisområden.
Antalet ärenden i balans (anmälningar om brott som varken gått till åtal eller skrivits av) har dividerats med antalet både civil- och polisanställda inom samtliga närpolisområden. Den framräknade siffran anger hur många "dammiga" ärenden varje anställd har.

Bäst i konkurrensen var poliserna Hudiksvall. De hade 3,5 ärenden per anställd. Sämre till låg Söderhamn och Sandviken, med 9,7 och 8,9 ärenden per anställd.
I särklass sämst var Gävle. På varje anställd går det 13,9 ärenden som läggs på hög.
Höstens tunga och omfattande utredningar i Gävle - det misstänkta mordet i Forsbacka, mordet i Ockelbo och rånet mot en bensinstation i Ockelbo - riskerar att förvärra siffrorna.

En genomgång av antalet outredda våldsbrott i Gävle visar att 30 anmälningar har mer än tolv månader på nacken. 99 anmälningar är äldre än sex månader.
- Det är inte bra, säger Micael Dahlberg.
Bland våldsbrott som anmälts de sex eller tre senaste månaderna finns 150 och 198 ärenden i balans - den senare siffran kan vara påverkad av de stora mord- och rånutredningarna.

Siffrorna för det senaste halvåret är godkända, anser Micael Dahlberg, men risken är uppenbar att puckeln så att säga vandrar vidare och ärendena i balans blir fler och äldre.
- Det är vad man kan tänka. Man anar en tendens, säger åklagaren.
Han har flera funderingar kring hur Gävlepolisen kan bli effektivare.
En går ut på att renodla funktionerna - vissa polismän skulle undantas från att jobba med prioriterade brott (där någon frihetsberövats, våld mot kvinnor och barn, brott där minderåriga är misstänkta) för att koncentrera sig på "polisledda" utredningar där man saknar en skäligen misstänkt person.

Från polisernas horisont finns ett avgörande fel i resonemanget.
- Åker ärendet in i balansen kommer det inte ut därifrån. Vi får saker som det är bråttom med hela tiden. Åklagarmyndigheten ligger på. Ska vi jobba mer med de polisledda ärendena kan vi ju lägga deras ärenden i balansen, säger Bo Sköld, chef för kriminalavdelningen i Gävle.
- Däremot tycker jag att man ska ta ett helhetsgrepp över hela länet, säger Bo Sköld.
Flera poliser i Gävle förespråkar att resurser från mindre belastade närpolisområden läggs där behovet är störst - i residensstaden.
Här anmäls flest brott, de mest komplicerade och de grövsta brott.

Mats Hedström

Mer läsning

Annons