Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets Cirkus Scott - en ren njutning?

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON  tillsamt och vackert. Denna grupp kommer att utföra ett capoeira, som är en blandning av kampsport, dans och akrobatik.

GÄVLE
I morgon är det återigen premiär i Gävle för Cirkus Scotts årliga turné.

Annons
Men till skillnad från föregående år är vi i år välkomna hem till cirkusen.
Henry Bronett sitter i en av cirkusvagnarna och berättar om hans och brodern Roberts cirkus.
För vilken gång i ordningen han gör det är omöjligt att säga. Ändå talar han om årets turné (50 svenska städer på drygt tre månader) med inlevelse och passion. I år, berättar han, är cirkusen nämligen inne på ett nytt spår.
Henry hoppas att besökarna ska känna att dom kommer hem till cirkusen, att det blir intimare och mer lustfyllt än tidigare år.
- Vi har arbetat hårt på att folk ska känna att dom kommer hem till oss. Det ska vara glädje och humor. Folk ska inte känna "Oj, vad svårt" utan snarare "Oj, vad vackert", säger Henry.

Njutning nyckelord
Njutning tycks vara något av ett tema i årets upplaga av Cirkus Scott. Henry Bronett berättar att han vill sätta njutningen i fokus framför spänningen, även om den också finns med på ett hörn. Snarare än att besökarna ska sitta som på nålar och oroas över att de våghalsiga numren kan misslyckas ska föreställningen vara varm, intim och fylld av humor.
- Spänningen finns där, men känslan ska vara "Välkommen hem till oss". Det ska vara mindre frack och dödsförakt, säger han och avslöjar att tre stycken clowner kommer att bidra med en hel del glädje genom att genom hela föreställningen ställa till med upptåg tillsammans med Henry.
- Jag är väldigt glad över årets föreställning, för den stämmer bättre ihop med mitt temperament. Jag gillar njutning snarare än spänning, säger Henry innan han fortsätter med att säga att han tycker att svenskarna njuter alldeles för lite.

Nybliven pappa
- Njut och skit i att ha dåligt samvete över att du är glad, är hans uppmaning.
Själv tycks Henry Bronett njuta en hel del nu.
För nio dagar sedan fick han en son. Men huruvida han ska komma att utgöra stommen i nästa generations Cirkus Scott är Henry osäker på.
- Jag vet inte. Jag hoppas att han ska få välja själv. Jag vill komma att ge honom det stöd som krävs för att han ska få göra det han vill, säger han.
- Men självklart så skulle det vara kul om han ville bli en del av traditionen, fortsätter Henry med ett leende.
Årets uppsättning vill alltså hellre sprida gott humör än vara en uppvisning av effekter och halsbrytande konster. Henry vill sätta artisten och människan i fokus och samtidigt föra publiken närmare konsterna.
Cirkusen är återigen i stan. Men i år ska vi inte gå bort. I år är vi välkomna hem till cirkusen.
HÅKAN DURMÉR

Mer läsning

Annons