Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets vänortskamp i Gjövik

GÄVLE
Femtio ungdomar är kommunens hopp när årets vänortstävlingar avgörs i norska Gjövik i början av juli. Traditionen som varat, med tävlingar vartannat år, sedan slutet av 50-talet verkar inte avta i intresse för de fyra nordiska vänorterna. Den är nu snarare en välkommen oas för de nedskärningströtta tjänstemännen på Kultur & Fritid.

Annons
- Ja, det känns kul att ge en sån här uppmuntran till ungdomarna. Det brukar vara roliga dagar och tävlingar, berättar Marianne Schramm, som är föreningskonsulent vid förvaltningen. Tillsammans med föreningsassistenten Ann Bylund ska hon leda truppen från Gävle.
Den första juli åker de iväg till grannlandet i väster och den andra till fjärde pågår den hårda och prestigefyllda kampen i friidrott, simning och fotboll, både på dam- och herrsidan. Målet är förstås att åter vinna en totalseger efter nesligheten att bara bli trea av fyra trupper år 2001 i danska Naestved.
Den fjärde vänorten som deltar är Raumo från Finland.
Till stöd för resan har kommunstyrelsen skjutit till 41 000 kronor. I övrigt står arrangörskommunen för kost och logi.

Nästa gång i Gävle
Nästa gång blir tävlingen här i Gävle om två år. Då kan man hoppas att ekonomin ser ljusare ut så att de inte ställs in.
Förra gången tävlingarna förlades till Gävle var 1996. Sedan starten 1959 har man haft uppdraget ett flertal gånger, berättar Håkan Arkeby vid Kultur & Fritid. Gävle har ofta stått överst på pallen till slut.
Glädjen att arrangera jubileet 2008 får Naestved.
Marianne Schramm och Ann Bylund har uppmanat Gävle simsällskap, Gävle GIK fotboll och Gefle IF friidrott att ta fram ungdomar som åker med och tävlar.
Endast fotbollen har en övre åldersgräns på 21 år, men åldrarna brukar pendla mellan 15-21. Svårast verkar det vara att få fram simmare, eftersom det sker så många tävlingar den här tiden på året. Under tisdagen var det inte klart med fotbollslagen heller. Däremot kan vi berätta vilka friidrottare som försvarar våra färger i juli.
Johan Norberg leder friidrottarna. Dessa är Johan Norberg på 1 500 meter, Claes Perttunen på 5 000 meter, Andreas Jansson på 100 och 400 meter, Marcus Engblom på 100 meter, Marcus Hayden på kula och spjut, Fredrik Persson på höjd och längd samt Johan van Leer och Erik Bäck på 110 meter häck. Liksom Hanna Ahlin på 400 och 1 500 meter, Cecilia Odén på höjd och 100 meter häck, Jessica Gustafsson på höjd, Emma Allvin på 100 meter häck, kula och längd, Jessica Ståhlenberg på 1 500 meter, Linnea Wahlman på spjut samt Sophie Olsson på 100 och 400 meter.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons