Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arnell håller koll på kostnaderna

/
  • Kommundirektör Göran Arnell synar nu ala förslag som kan minska kostnaderna för skolförvaltningen.

43 miljoner kronor. Med så mycket måste barn- och ungdomsförvaltningen minska sina kostnader under 2009 och 2010 om budgeten ska gå ihop.
Kommundirektören Göran Arnell håller ett vakande öga för att se till att besparingarna sker i den takt som krävs.

Annons

I november i fjol såg det ut som om barn- och ungdomsnämndens budget skulle landa på ett stort underskott. Därför tog kommunstyrelsen beslutet att förstärka sin uppsiktsroll gentemot nämnden.

I praktiken innebär det att Göran Arnell nu håller tät kontakt med förvaltningschefen Carola Helenius-Nilsson och synar alla förslag förvaltningen tror kan minska kostnaderna.

– Kommunledningskontoret tar inte fram några egna sparförslag. Men jag värderar om förvaltningens förslag verkar vettiga och kan även tipsa om smarta rutiner som andra förvaltningar har, säger Göran Arnell.

Under 2009 och 2010 måste skolförvaltningens kostnader minska med totalt 43 miljoner kronor. Anledningen är dels att elevminskningen genererar mindre pengar till förvaltningen i form av kommunbidrag för personal, lokaler, mat, läromedel och annat.

Dels justeras kommunbidragen till barn- och ungdomsnämnden ner ytterligare med sammanlagt 21 miljoner under de två åren.

De sparförslag som hittills kläckts av förvaltningen rör bland annat skolskjutsarna. En utredare på kommunledningskontoret ska nu se om det går att samordna kollektivtrafiken med skolskjutsarna på ett bättre sätt och på så vis få ner kostnaderna både för skolkontoret och tekniska kontoret.

Carola Helenius-Nilsson föreslår även en översyn av centraladministrationen, chefsorganisationen samt elevstödet och skolhälsovården.

Men över hälften av de 43 miljoner kronorna hoppas man kunna hämta hem med hjälp av ytterligare personalanpassningar ute i verksamheten. Det framgår inte om det rör sig om lärare, förskolepersonal eller andra yrkesgrupper.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Jens Leidermark tycker att Göran Arnell utger ett extra stöd som kan behövas i tuffa spartider. I slutänden är det dock alltid nämnden som har det yttersta ansvaret.

– Vi har sparat en hel del under flera år. Det blir svårare och svårare, säger Jens Leidermark, S.

Mer läsning

Annons