Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asfaltsläggare intog camping

/
  • Foto: LARS WIGERT Gasol. När gasoltuberna har den här storleken kräver Sprängämnes- inspektionen ett säkerhetsavstånd på 25 meter till nästa vagn.

GÄVLE
Det stora sällskapet av irländska, misstänkta svartarbetare som kom till Engesbergs campingplats utsatte de andra gästerna för livsfara.

Annons
- En smäll sopar rent, säger brandinspektören Mats Carlsson om de överdimensionerade gasoltuberna, som tros användas till att koka asfalt.
- De gav mig fingret, berättar Bo Lindkvist, som uppmanade irländarna att lämna hans camping.
När två polispatruller kom till campingen för att eventuellt kasta ut det irländska sällskapet var flera kvinnor snabba att rycka ur de olagliga och livsfarliga elledningarna, som kopplats in mellan husvagnarna och de uppbrutna elskåpen.

Männen försvann
Deras män hade alla lämnat området eller befann sig bakom fördragna gardiner i någon av de många husvagnarna.
Intill stod flera överdimensionerade gasoltuber, troligen avsedda för kokning av asfalt, som utgjorde en livsfara för alla campare på området.
- Så här skulle jag inte behandla någon som kom till Irland, säger Jonathan, en keltiskt svarthårig man i 35-årsåldern som GD talade med.
Redan på onsdagskvällen rullade karavanen bestående av tiotalet husvagnar dragna av arbetsfordon in på Engesbergs camping utanför Gävle. Timmen var sen och de blev de insläppta utan den obligatoriska registreringen i campingens loggbok.

Regelvidrigt
På morgonen när campingvärden Bo Lindkvist såg de regelvidriga gasoltuberna och de uppbrutna elskåpen beordrade han förgäves sällskapet att lämna campingen.
Bo Lindkvist kallade på en brandinspektör som genast drog slutsatsen att gasoltuberna var livsfarliga.
- Det kan bli en explosion i samband med en gasläcka. Och elledningarna har pluggats in med felaktiga kontakter, säger Mats Carlsson, som bedömde att tuberna skulle bort.
Gefle Dagblad talade med flera av männen i sällskapet innan de försvann från platsen. Samtalet fördes på engelska.
- Han ljuger, är en dålig människa, säger Sean, en man i 50-årsåldern om Bo Lindkvist.
Sean är farfar till flera av de drygt 15 barn som färdas med sällskapet. Han berättar att det tre familjerna kommer från ett mindre samhälle utanför Belfast på Nordirland.
- Vi åker efter kusten i hela landet. Vi är inte här för att arbeta. Pick-uperna behöver vi för att dra största husvagnarna, menar Jonathan, som inte vill säga vad han heter i efternamn.
Flera av sällskapets fordon har utrustning för olika arbeten. "PAVING", alltså asfaltering, står det på en jeep försedd med gula ljusbågar på taket. Även utrustning för trädsgårdsarbete finns på minst ett flak - "GARDENING", lyder texten på bilens kaross.
Asfaltsläggarna (om det är samma sällskap vid olika tillfällen kan man inte säga säkert) har gjort sig kända för att lägga asfalt till halva priset. Men asfalten är undermålig eftersom den lagts med uppköpt restasfalt, som senare ska ha blandats ut ytterligare.
Vid halv ett-tiden kom två polispatruller till Engesbergs camping. Samtliga män hade gjort sig osynliga och polismännen talade med en stor grupp kvinnor, varav flera med spädbarn på armen.
Irländarna fick en frist. Man fick stanna på campingen till klockan 18.00 på kvällen. Polismännen lovade att återvända för att kontrollera att sällskapet försvunnit.
Sent på eftermiddagen kom beskedet att irländarna som själva säger sig vara på semster frivilligt gett sig av.
- De är inga turister, utan välkända i branschen, säger Bo Lindkvist.
När Gefle Dagblad lämnar Engesbergs camping fortsätter de minsta barnen att leka som de gjorde innan polisbilarna kom.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons