Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylslussen ger gränspolisen jobb

GÄVLE
Gränspolisen i länet har fått betydligt mer att göra sedan asylslussen i Gävle öppnade i maj.
Men antalet tjänster har inte utökats.

Annons
- Om det fortsätter så här måste vi ta ett samtal med ledningen, säger Willie Aflarenko, chef för gränspolisen i Gävleborg.
Det har nu gått drygt sex veckor sedan asylslussen slog upp sina portar på Söder. Efter bara någon timme kom den första sökande dit och sedan dess har det bara rullat på.
Den 15 juni var antalet som sökt asyl uppe i 502 personer.
- Verksamheten har fungerat bra. Överraskningen har varit att det kommit sökande från så många olika nationaliteter, säger Jakob Larsson, informationschef på Migrationsverket region nord.
I veckan träffade han och personal från asylslussen representanter från polis och landsting för att prata om slussen och det planerade flyktingförvaret som ska öppna i februari nästa år. Där kan polisen stänga in personer som fått ett negativt besked på sin asylsökan och kan tänkas avvika för att slippa utvisning.

Närpolisen klarar sig
Enligt Jakob Larsson visade det sig att den nyöppnade slussen inte inneburit någon stor belastning för närpolisen.
- Vi frågade om de märkt av någon ökad störningsfrekvens men det hade de inte, säger Jakob Larsson.
- Och vi har inte haft några incidenter på boendet förutom nåt fall med tjuvrökning. Det har inte varit något bråk alls, inte från svenskars sida heller, säger han.

40 ärenden i månaden
Men gränspolisen, som bland annat verkställer Migrationsverkets beslut om avvisning, har däremot märkt av en ökad arbetsbelastning.
- Sammanlagt har vi fått 40 ärenden på en månad. Tidigare låg "rekordet" för en månad på 28, säger Willie Aflarenko.
- Dels måste vi ibland hjälpa till att få iväg personer som fått ett nekande svar. Sedan får vi överlämnat så kallade Dublin-ärenden där det visat sig att en person redan har sökt asyl i ett annat land.
I dagsläget jobbar fem gränspoliser i Gävle och tre i Hudiksvall. Ännu vill Willie Aflarenko inte kräva mer personal eftersom ökningen av jobb enligt honom kan vara en tillfällig "topp". Men om arbetsbelastningen fortsätter att ligga kvar på samma höga nivå måste det bli en ändring, anser han.
- Speciellt om förvarsenheten öppnar, för den kommer att tillföra mycket mer jobb. Vi kommer att få alla ärenden från hela Norrland, säger han.

ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se

Mer läsning

Annons