Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylsökande ska få lära sig svenska tidigt

GÄVLENu ska vuxna asylsökande börja studera och praktisera innan de vet om de får stanna i Sverige.

Annons
Under sommaren fick invandrarcentrum och Migrationsverket 1,3 miljoner kronor av EU. Tillsammans ska de driva ett ettårigt projekt i Gävle som startar den 1 september.
Barn som ännu inte har fått asyl har rätt att gå i grund- och gymnasieskola. Däremot lever de vuxna i ett slags tomrum, utan möjlighet att exempelvis språkutbilda sig.

Hos släkt eller vänner
I Gävle finns 150 asylsökande som har valt att bo hos släktingar och vänner i stället för på Migrationsverkets flyktingförläggning i Sundsvall - eller mottagningsenhet, som Migrationsverket säger. Ungefär 100 av dessa är 18 år eller äldre.
- De som slutligen får uppehållstillstånd och då kommer till oss på invandrarcentrum för att börja läsa svenska har i regel varit här i Gävle i två år utan att göra något, säger invandrarcentrums chef Robert Larsson.

Introducering
Att erbjuda de asylsökande sysselsättning och språkutbildning från första början är ett sätt att fortare introducera dem i samhället, resonerar han.
- Och de som får avslag från Migrationsverket och inte får stanna har troligtvis haft det bättre och mått psykiskt bättre genom att de har haft något att göra, säger Robert Larsson.
Migrationsverket har till ansvar att hjälpa asylsökande med pengar innan de har fått uppehållstillstånd.
- Jag förutsätter att Migrationsverket kommer att kräva av de asylsökande att de deltar i sysselsättningen för att få ekonomiskt bistånd, säger Robert Larsson.
Projektets främsta mål är inte att hitta sysselsättning åt de asylsökande Gävleborna, utan att hitta former för att projektet ska kunna fortsätta i den ordinarie verksamheten utan EU-stöd.
- Det är viktigt att skapa så få speciellösningar som möjligt. Vi vill peta in de asylsökande i den befintliga verksamheten, säger Robert Larsson.
När de sedan får uppehållstillsåtnd ska deras utbildning eller praktik rulla på som vanligt.
En person har projektanställts för att hitta nya praktikplatser.

MARIAM NARAGHI
026-15 96 39
mariam.naraghi@gd.se

Mer läsning

Annons