Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal mot Dalaligan ogillades

GÄVLEAlla fem män i den så kallade Dalaligan friades från misstankarna om inbrottsstölder mot två golfbutiker.

Annons
Bara två av männen döms för stöld - av två cyklar.
Trots att männen greps med de stulna golfklubbarna kort efter att inbrotten begåtts, och trots att vittnen gjort observationer i samband med stölden i Gävle anser tingsrätten inte att man säkert kan binda de fem männen till brotten.
Ingen av dem har erkänt inbrottsstölderna mot golfbutiken på Södra Kungsgatan i Gävle och golfshopen i Hofors, som tillsammans blev av med föremål till ett värde av nästan en halv miljon kronor.

Svag bevisning
Enligt tingsrätten kan det lika gärna vara någon annan som har utfört stölderna den 1 juli eftersom man anser att den tekniska bevisningen är för svag.
- Det är en klassisk bevisvärderingsfråga när det gäller stöld, säger åklagare Micael Dahlberg. Min uppfattning är att om man inte har någon förklaring till varför man har stöldgods och det har gått mycket kort tid sedan stölden begåtts så kan man bindas till brottet.
Strax efter klockan fem på morgonen den 1 juli greps tre av männen efter en biljakt i centrala Gävle som slutade med en krasch.
Två timmar tidigare hade inbrottslarmet gått i golfbutiken Gävle. Ett vittne körde förbi brottsplatsen och såg flyktfordonet som senare kraschades. Vittnet såg även fem män som lämnade golfaffären.
Förutom golfstölderna åtalades männen även för fyra bilstölder - som ogillades av tingsrätten.
Männen, som är mellan 21 och 24 år gamla, är hemmahörande i Ludvika och Borlänge. Tre av dem greps i samband med biljakten i centrala Gävle och frihetsberövades. De två andra greps samma dag efter att de stulit två cyklar i Hofors.
De två som greps sist var narkotikapåverkade när de greps - alltså har de dömts för ringa narkotikabrott. Dessutom döms de för stöld - av två cyklar.
Deras två månader långa fängelsestraff anses vara verkställt i och med tiden i häktet.
24-åringen som körde den kraschade bilen dömdes till böter för olovlig körning. Även bötesstraffet anses vara verkställt i och med tiden i häktet.
MARIAM NARAGHI

Mer läsning

Annons