Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalad fritagen i tingsrätten

/
  • Illustration: PETTER EKBERG Fritagning. Häktesvakterna höll fast 24-åringen när de såg mannens kamrat sträcka händerna som efter ett vapen. Enligt uppgifter från polisen såg vakterna kolven till ett handeldvapen. De släppte omedelbart sitt grepp om 24-åringen som tillsammans med sin kamrat försvann springande från tingsrätten.

GÄVLE
Alla lämnar rättssalen för att vänta på domen.
Den 24-årige mannen börjar gå åt fel håll. Två häktesvakter trycker upp honom mot en dörr.

Annons
- Ta fram vapnet! skriker 24-åringen åt en kumpan som suttit bland åhörarna.
Vid halv två-tiden på tisdagen fritogs den åtalade 24-åringen av en okänd kamrat som misstänks ha varit beväpnad med en pistol eller revolver.
Häktesvakterna höll fast 24-åringen när de såg kamraten sträcka händerna som efter ett vapen, och enligt uppgifter från polisen såg de i vart fall kolven till ett handeldvapen.

Släppte 24-åringen
De släppte omedelbart sitt grepp om 24-åringen och männen försvann springande från tingsrätten. Flykten gick genom gångtunneln och vidare på Drottninggatan.
Senaste iakttagelsen av duon gjordes i höjd med Norra Centralgatan. Sedan dess är de spårlöst försvunna och vakthavande befäl vid polisen i Gävle utesluter inte att de haft en väntande flyktbil.
Minuter efter fritagningen ingrep polisen mot en man på Nygatan, men han hade ingenting med saken att göra och fick cykla iväg.
Samtliga tillgängliga patruller och civila polisbilar deltog i spaningarna, som var resultatlösa.
24-åringen, som är hemmahörande i Stockholm, var åtalad för innehavet av fem gram cannabis. Enligt vad Gefle Dagblad erfar var det på grund av narkotikan som 24-åringen flyttades från fängelset i Gävle till häktet i polishuset. Gävleanstalten är drogfri och man försökte sedan några veckor ordna med en plats på ett annat fängelse.
24-åringen var dömd till ett års fängelse för grov misshandel. Vid brottstillfället utanför en restaurang i Söderhamn den 22 september i fjol, knivskar 24-åringen en man från orten.

Dömd för misshandel
- Bladet tog mot ett revben och lossnade sedan, säger Gunder Schanberg, den polisinspektör i Söderhamn som utredde den grova misshandeln.
Såret var fem centimeter långt, men ytligt. Enligt Schanbergs bedömning kunde det ha slutat betydligt värre om kniven trängt mellan två revben. Förutom att dömas för grov misshandel fälldes 24-åringen också för en karatespark han utdelade vid samma tillfälle.
24-åringens våldsamhet var känd sedan tidigare.
I juli 2001 åkte han hem till en väns bostad i Upplands Väsby utanför Stockholm. Med sig hade han en laddad tårgaspistol.
24-åringen skulle göra upp räkningen med kamraten sedan denne upplyst hans flickvän om att han varit otrogen. 24-åringen ringde på dörren och siktade mot sin kamrats huvud, men denne hann slänga igen dörren.

Sköt in tårgas

24-åringen slog då sönder ett köksfönster och sköt in en tårgaspatron. I november 2001 dömdes han av Sollentuna tingsrätt för brotten.
Gävlepolisen gick på eftermiddagen ut med följande signalement på de efterspanande rymmarna: 24-åringen bar vid flykten ljus eller vit t-shirt och beigefärgade träningsbyxor. Han är cirka 175 centimeter lång och har rakat huvudet.
Kamraten med det misstänkta skjutvapnet ska vara i 20- till 25-årsåldern. Han uppges vara mörkhårig och av medellängd. Enligt vittnena bar han en svart skinnjacka och mörka byxor.
Polisen är intresserad av tips från allmänheten.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons