Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalad utbildad av polis

GÄVLEUnder onsdagen ska två gävlebor, 35 och 31 år, försvara sig mot anklagelser om grovt vapenbrott i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt.

Annons
Den äldre av de två har arbetat på häktet i Gävle och utbildats av polisen till ordningsvakt.
Gävleborna ska ha förvarat det vapen, en nio millimeter Lugerpistol, som användes att mörda en vitrysk man i en villa i Täby den 3 juli förra året.

Jobbade som vakt
Mordoffret sköts med två skott i bröstet och tre skott i nacken innan kroppen styckades och delarna dumpades på olika platser, bland annat i ett kärr.
GD kan nu berätta att 35-åringen har arbetat på häktet i Gävle, haft licens på en 22-kalibrig Smith & Wesson och dessutom varit förordnad ordningsvakt i Gävle.
Därmed hade han befogenheter liknande polisens att utöva våld vid gripanden, till exempel mot personer som sätter sig till motvärn.
Enligt uppgifter som inte gått att få bekräftade ville 35-åringen också söka till Polishögskolan, berättar tre polismän för Gefle Dagblad.
Med anledning av uppgifterna informerades Polishögskolan av Gävlepolisen att 35-åringen var misstänkt för brott.
- Han har erkänt vapeninnehavet men förnekar brott, säger Anders Grahnström, inspektör vid Roslagspolisens utredningsrotel, som genomförde förhören med 35-åringen.
För Gävlepolisen är han mer känd som ordningsvakt.
- Jag minns honom som väldigt intresserad och bedömde att han skulle bli en duktig ordningsvakt, säger tillförordnade kommissarien Uno Wall, chef för tillståndsenheten vid gävleborgspolisen.
När misstankarna mot 35-åringen blev kända beslöt polisen att stänga av honom från förordnandet som ordningsvakt och även att återkalla hans vapenlicens.
35-åringen överklagade till länsrätten som dock gick på polismyndighetens linje i båda fallen.

Lämnade pistolen?
Mannen är ostraffad och därför fanns inget att anmärka på när han sökte till utbildningen eller ansökte om licens för ett handeldvapen.
- Ordningsvakter har i stort sett polisära befogenheter att utöva våld - därför är ordningsvaktsjobbet så speciellt. Utbildningen är gedigen och de sökande intervjuas för att se om de har rätt inställning, säger Uno Wall, som är förvånad att 35-åringen nu förekommer som brottsmisstänkt.
För kriminalvården var det aldrig aktuellt att vidta åtgärder eftersom 35-åringen arbetade sitt senaste pass som vikarie på häktet i Gävle den 22 oktober 2001. Enligt chefen för häktet i Gävle har man inte haft problem med anställda som varit misstänkta för brott.
- Ska vi anställa någon låter vi Pliktverket göra en lämplighetstest. Vi har även tillgång till misstanke- och belastningsregistret, säger Gunilla Hellström, kriminalvårdsinspektör.
Det är ett spektakulärt mord som nu ska upp i Södra Roslags tingsrätt, som av säkerhetsskäl valt att hålla förhandlingen i den så kallade "bunkern" i tingshuset i centrala Stockholm.
Bakgrunden: 35-åringen ska ha kontaktats av en 30-årig estnisk man som är släkt med gävlebons flickvän. Mannen ville lämna en pistol som betalning för en penningskuld. 35-åringen nekade men ska ändå ha gått med på att förvara vapnet.
Innan 35-åringen reste utomlands lämnade han enligt misstankarna pistolen till en 31-årig gävlebo, som enligt samma misstankar överlämnade pistolen till den huvudmisstänkte mördaren, en 28-årig ryss, i Sollentuna centrum den 3 juli förra året.
- Det är någon timme före mordet, säger vice chefsåklagare Jan Axelsson.
Trion ska ha fört vapnet från Sollentuna till villan i Täby där man kommit överens att träffa den vitryske medborgaren, antagligen en affärskontakt i den undre världen.

Ingjuten i cement
Offrets skjuts och styckas. Bålen gjuts in i cement och lämnas i villan. Andra kroppsdelar gjuts också in i cement men dumpas på flera platser, bland annat i Vaxholm.
Gefle Dagblad var under tisdagen i kontakt med 35-åringens försvarare, Gävleadvokaten Tomas Åhlén, som inte närmare ville kommentera anklagelserna mot hans klient utöver att denne nekar till brott.
Grovt vapenbrott bestraffas med lägst sex månaders och högst fyra års fängelse.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons