Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att inte bli förstådd...

/

Anna Wennerberg har borderline, bipolär sjukdom och adhd.
Nu har hon startat ett företag som ett led i att öka förståelsen för neuropsykiatriska funktionshinder.

Annons

Vi möts i Stadsbibliotekets café. Platsen var en av de första offentliga platser Anna Wennerberg vågade sig ut till för drygt ett år sedan då hon började komma till bukt med sin sociala fobi efter mycket träning. Vi slår oss ner vid ett bord i kaféet där ett gäng äldre män bredvid högljutt diskuterar moderat politik. När Anna är ute på stan är det den typen av stimuli hon har svårt att stänga ute. Intrycken blir för många, och därför måste hon nöja sig med en aktivitet om dagen.

Anna växte upp i Valbo där mobbningen började redan på lekis. Om mellanstadiet var en tuff tid var högstadiet kaos. I sjuan försökte hon ta sitt liv och blev inskriven på barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Det visade sig att hon led av posttraumatiskt stressyndrom till följd av mobbningen.

Hon utvecklade ett självskadebeteende där hon skar sig och blev ett så kallat problembarn. Antingen var hon utåtagerande eller innesluten i sig själv. Fokus från vuxenvärldens sida kom att ligga på mobbningen.

– Ingen funderade kring om det var något mer som låg bakom.

Annas föräldrar ville ha en utredning om sin dotter. Hon fick genomgå ett intelligenstest som visade att hon var normalbegåvad och därmed inte kunde ha någon diagnos.

– Kunskapen har gått framåt sedan dess. Men jag möter fortfarande föräldrar som beskriver samma kamp som vi gick i genom.

Starten på vuxenlivet efter gymnasiets individuella program blev inte vad hon hoppats på. Anna hade hela tiden sett studenten som målet, då problemen skulle ta slut, men i stället rullade åren på och de halvårslånga depressionerna fortsatte.

2008 kom vändpunkten då hon träffade en doktor på Gävle sjukhus vuxenpsykiatriska klinik.

– Han var den första som inte krävde att jag skulle känna press att ha svaren. De kunde han hitta åt mig.

Samma läkare hade tidigare konstaterat diagnosen borderline. Hur den yttrar sig är individuellt från fall till fall. Men generellt handlar det om att gråzonerna är frånvarande i den diagnosticerades mående som kan pendla kraftigt mellan olika känslolägen. Hon har även fått diagnoserna bipolär och adhd. Anna ser de som verktyg för att förstå sig själv och kunna hantera vardagen.

I samma veva började hon föreläsa om sina erfarenheter. Första gången var på sin gamla skola Sofiedal inför lärare på rektorsexpeditionen.

I juni startade hon företaget a.w Kunskap & Kreativitet. Hon är sjukskriven till 75 procent, resten av tiden går till företaget, som är Annas första jobb. Förutom föreläsningar och försäljning av sina teckningar är planen att ge ut en bok med de dikter hon skrev under sina svåraste år, vilka hon reciterar när hon föreläser.

Från samhällets sida skulle Anna vilja se mer förståelse och acceptans. Annas sambo Per, som hon varit ihop med i över tio år sa en sak en gång hon aldrig glömmer: ”Jag förstår ingenting, men jag vill förstå och jag finns här”.

Anna Wennerberg har föreläst om sina diagnoser och upplevelser sedan 2008 och varit aktiv bland annat inom föreningen Attention, en intresseförening för dem med neuropsykiatriska funktionshinder (NPF). Med under föreläsningarna brukar mamma vara, så att anhörigperspektivet tillkommer.

Mer läsning

Annons