Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att promenera en favoritsyssla

/
  • Arkivbild.Poppis. Promenader, exempelvis i spåren i Hemlingby, är den vanligaste fritidsaktiviteten bland gävleborna. Det visar den stora kultur- och fritidsvaneundersökning som genomfördes förra året.

GÄVLE
Promenader är den vanligaste fritidsaktiviteten bland gävleborna. På en god andraplats kommer bokläsandet.

Annons
Det visar den stora kultur- och fritidsvaneundersökning som genomfördes förra året och som nu sammanställts.
Av de 5 500 i åldrarna 15-74 år som fick en enkät med 180 frågor så svarade 3 385 personer. Lite mindre än två tredjedelar.
En liknande underökning gjordes även 1998 och planeringssekreteraren Staffan Stahl vid kultur- och fritidsförvaltningen påpekar att mycket är lika då som nu.

Fler använder Internet
Men en stor skillnad är det regelbundna användandet av Internet hemma. En formlig explosion har gjort att det har vuxit från 22 till 58 procent på fyra år. Speciellt hos ungdomar mellan 13 och 20 år.
En annan del av undersökningen visar hur många som besökt olika anläggningar inom kultur- och fritidssektorn.
Mest välbesökt är Fjärran höjderbadet med 38 750 besökare med Konserthuset som tvåa med 38 075 besökare. Strax under 30 000 personer har varit på elitserieishockey.
Ser man på hur många som inte besökt anläggningarna men är intresserade av att göra det kan man konstatera att de är färre än besökssiffrorna när det gäller Fjärran höjder och Konserthuset. Däremot har Konstcentrum och konserter med symfoniorkestern fler som inte varit där men är intresserade, jämfört med de som verkligen varit där.

Brist på ledare
Något som överraskar i undersökningen är annars att hela 20 procent av de svarande säger att de kan tänka sig att bli ledare i en förening, medan det i verkligheten råder brist på sådana.
45 procent av Gävleborna är nöjda med fritidsutbudet och 13 procent missnöjda. Kulturutbudet ligger bättre till med 47 procent nöjda och tolv procent missnöjda. I alla fall enligt enkätundersökningen.
Den ska nu ligga som grund till kommunens planerings- och beslutsunderlag.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons