Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att tänka på när du köper larm

Det är viktigt att allt fungerar som det ska för att ditt inbrottslarm ska göra nytta. Securitas Direct har en del tips till den som vill installera ett i hemmet eller sommarstugan. Dagens larm är dessutom mer än bara larm.

Annons

Som GD tidigare berättat i artikeln om Parviz Mobaraki och inbrottet i hans radhus i Sätra, är det inte säkert att du klarar dig undan inbrottstjuvar bara för att du installerat ett larm. Strömavbrott och duktiga tjuvar kan göra att larmet inte fungerar.

– Spontant vill jag säga att tjuvarna lyckats ta sig fram till larmets huvudenhet utan att passera larmad zon, eller att de slagit ut larmet på något sätt innan de tagit sig in i huset. Men då det inte är vår larmanläggning vill jag inte spekulera, säger Bänkt Olsson, pressansvarig på Securitas Direct.

Om larmet bara är uppkopplat en väg, via ip-telefoni, är det möjligt att uppkopplingen inte fungerar om det är strömavbrott.

Tidig upptäckt och snabb åtgärd är ledorden bakom ett lyckat larmsystem. Tjuvar som har god tid på sig kan lätt vända upp och ner på halva hemmet.

I dag finns många tilläggstjänster till larmen också. Det är möjligt att installera detektorer med en kamera i, så att larmoperatören kan se orsaken till larmet och sätta in rätt åtgärd.

Nyckelbrickor kan användas i stället för kod för att larma av, eller lånas ut till hantverkare som behöver komma in när familjen är på jobb och skola. Man kan dessutom installera rökdetektor i systemet, så att inbrottslarmet även går att använda som brandlarm.

Det finns även möjlighet att via en i-phoneapp kontrollera temperaturen där larmet sitter. På sina egna sidor på internet kan man som Securitas Directkund även logga in och husdjursanpassa rörelsedetektorerna, för de tillfällen när till exempel hunden är ensam hemma.

– Många vet nog inte hur långt vi faktiskt hunnit i utvecklingen, säger Bänkt Olsson.

Mer läsning

Annons