Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta åtalade frikända från misshandel

GÄVLE
Åtta män, samtliga åtalade för grov misshandel, friades av Gävle tingsrätt i en överraskande dom.

Annons
För skattebetalarna blev det dyrköpt rättvisa - kostnaden för åtta försvarare och ett målsägarbiträde stannade på en kvarts miljon.
Enligt vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand gjorde sig männen skyldiga till grov misshandel, tillsammans och i samförstånd, mot en man de alla var släkt med på krogen BCK.
Kvällen misshandeln skulle ha utspelat sig var den 2 januari i fjol. Männen skulle ha överöst sin släkting med slag och sparkar, ha använt tillhyggen och visat särskild hänsynslöshet och råhet.
Mikael Hammarstrand uteslöt en lindrigare åtalsformulering för misshandel av normalgraden. Det är viktig faktor i den friande domen.

Alla nekar
Alla åtta, som bor i bland annat Söderhamn, Uppsala och Söderhamn, nekade till anklagelsen om grov misshandel.
En av de åtalade var bekant eller släkt med en av nämndemännen i Gävle. Domarna hade därför jävat ut sig och en pensionerad lagman från Dalarna kallades in för att döma målet. I domen skriver Hans Sjöquist att det visst varit misshandel. Men att rättsintyget inte skvallrar om så allvarliga skador som åtalet gjort gällande. Dessutom nämnde den drabbade mannen att andra personer än de åtalade deltog i misshandeln.
I lokalen fanns förutom de åtalade ett tjugotal andra personer. Det var inte uteslutet att någon eller några av dem utförde misshandeln.
Visserligen medgav tre av de misstänkta att man rivit omkull sin släkting från den stol vid en spelautomat han satt på. Men den handlingen var i sig inte grov misshandel. Och någon lindrigare åtalspunkt hade Mikael Hammarstrand inte inkluderat i sitt åtal.
Tingsrätten kan bara döma påstådda brott som nämns i åtalet.
Det omfattande målet har medfört stora kostnader. Förutom lön till poliser, åklagare och domare ska advokaterna ha sitt. Den sammanlagda ersättningen till nio advokater var exakt 250 854 kronor.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons