Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta miljoner back för stadstrafiken

Stadstrafiken i Gävle gick med 8,1 miljoner kronor i förlust förra året. Det beror bland annat på att allt fler åker buss och att allt färre betalar kontant.

Annons

Tekniska nämnden hade fått en prognos från X-Trafik som pekade på en förlust på 4, 5 miljoner kronor för 2008 för stadstrafiken i Gävle. Men när förra året skulle summeras visade det sig att förlusten blev hela 8,1 miljoner kronor.

Politikerna i tekniska nämnden är besvikna på X-Trafiks prognosmakare.

– Vi måste få bättre underlag i framtiden, säger Inger Schörling, MP, vice ordförande i tekniska nämnden.

Men att stadstrafiken går med mer förlust än väntat behöver inte bara vara negativt. Den stora förlusten beror nämligen bland annat på att fler har åkt buss så att man tvingats sätta in extrabussar, vilket har blivit dyrt. Det är också fler än väntat som köpt busskort i stället för att betala kontant, vilket har lett till att intäkterna minskat eftersom det är dyrare att betala kontant.

– Det är bra eftersom vi vill minska kontanthanteringen på våra bussar, säger Anéa Elfving, S, ordförande i tekniska nämnden.

Men hon konstaterar samtidigt att den stora förlusten för stadstrafiken gör att det är fortfarande är osäkert när en fjärde stomlinje kan startas.

Mer läsning

Annons