Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även Kursk och Peking ville samarbeta

GÄVLE
Det sträcker sig mellan Bessastadahreppur i norr och Buffalo City i söder.
Mellan Galva i väst och Jurmala i öst.
Gävles vänortssamarbete täcker flera kontinenter och har i de flesta fall pågått sedan andra världskriget.

Annons
Syftet är att man ska knyta kontakter mellan invånare och föreningar i de olika länderna, samarbeta om utbildnings-, miljöfrågor och liknande.
Sedan 1947 har Gävle ingått i ett nätverk med de nordiska kommunerna Naestved i Danmark, Rauma i Finland och Gjovik i Norge. 1988 tillkom den svåruttalade orten Bessastadahreppur på Island. För tio år sedan anslöt sig Jurmala i Lettland.
Mer färskt är det vänortsliknande samarbete med Galva i svenskbygderna i Illinois, USA och Buffalo City i Sydafrika.

Arbetet ska begränsas
Även om kommunstyrelsen beslutat sig för att begränsa det internationella arbetet så finns det planer på ett samarbete med regionen Katalonien i norra Spanien. Dessutom har man gått med i Union of the Baltic Cities, UBC, där 105 kommuner i länderna kring Östersjön, plus Norge, ingår. Men hur samarbetet ska se ut inom den unionen är inte klarlagt. Troligen ska det arrangeras gemensamma konferenser i olika ämnen.
Det finns även städer som knackat på Gävles dörr i hopp om samarbete. Som den sydryska staden Kursk, nära gränsen mot Ukraina, som skickade en praktfull inbjudan till sitt 970-årsfirandet förra året till kommunalrådet Mats Ågren. Han avböjde då vänligt men bestämt eftersom det krockade med valet.
- Sedan dess ringer de därifrån nästan varje vecka för att höra om vi inte kan samarbeta. Men det är så svårt att få biståndspengar för den delen av Ryssland, berättar Laila Nordfors, som jobbar med internationella frågor i Gävle kommun.
Enligt Laila Nordfors har även Kinas huvudstad Peking sökt kontakt med Gävle.
- De ville skicka representanter på studiebesök hit, men det rann ut i sanden. Nu är det inte aktuellt, konstaterar hon.
Genom EU-medlemskapet deltar Gävle förstås även i kommunernas lobbyorgan i Bryssel. Främst i Central Sweden tillsammans med Stockholm. Men det kan inte ses som ett vänortssamarbete direkt.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons