Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avtal kan hävas i förtid

GÄVLE
Har inte Attendo Care löst alla sina problem i maj kräver flera politiker att deras avtal hävs i förtid.

Annons
-Om de inte ställer upp på våra krav måste de gå ur det här utan att få någon kompensation. Så tolkar jag det, säger Karin Qvick, fp, ledamot i omvårdnadsnämnden.
Nämnden får redan i dag information om Attendo Care på varje möte. Det kom fram så mycket brister när företaget granskades i höstas att politikerna anser det nödvändigt.
Till brist-listan läggs nu personalfrågan, efter Gefle Dagblads artikel i går där det avslöjades att personalen står på kö för att lämna Attendo Care.
-Vi kommer naturligtvis att ha anledning att fråga dem om hur det går med personalförsörjningen, säger Karin Gens på omvårdnads kvalitetsenhet.
Revisionen hon gjorde i höstas har lett till ett ultimatum: Har inte Attendo Care åtgärdat alla brister före maj månad riskerar de att kommunen häver det fyraåriga kontraktet i förtid.

Dilemma för kommunen
Men det kan bli dyrt för kommunen. Omvårdnad sparade sju miljoner kronor förra året på att Attendo Care tog över Björkegrenska gården och hemtjänsten på Söder. Den kostnaden hamnar åter på kommunen om avtalet hävs.
-Det är ett stort dilemma. Det blir bara etter värre om vi tar tillbaka verksamheten, vi har bundit ris åt egen rygg, säger Maud Liljeqvist, v. Samtidigt tvekar hon inte på att det kan bli nödvändigt.
-Är de inte klara till maj borde det bli tal om avtalsbrott, säger hon.
Maj-Britt Åhrman, m, vill ge företaget en chans. Men måste avtalet hävas tycker hon inte att kostnaden får spela någon roll.
- Det måste vi i så fall ha råd med om våra kunder blir drabbade. Det är till syvende och sist dem vi måste tänka på, säger hon.
Enligt Anita Svensson, chef för omvårdnadsförvaltningen, kan det ändå bli svårt att häva avtalet. Man måste kunna styrka att Attendo Care gör sig skyldiga till grovt avtalsbrott.
Anita Svensson vill inte svara på frågan om alla företag som vinner en upphandling hos kommunen får 15 månader på sig att komma tillrätta med sina barnsjukdomar. (Attendo Care tog över 1 mars förra året).
Lika tålmodig är inte Maj-Britt Åhrman, m.
-Enligt mitt förmenande har de haft lite väl lång tid på sig, säger hon.
Omvårdnadsnämndens ordförande, Vivi-Anne Sundqvist, vill vänta med att uttala sig tills hon vet vad kvalitetsavdelningens majrapport säger.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons