Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Babyboom i Furuvik

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Ny. Gibbonaporna har fått tillökning. En liten unge föddes i februari. Gibbon tillhör människoaporna och det syns nästan på den här lilla krabaten.

GÄVLE
Det föds och kläcks attraktioner nästan varje dag i Furuviksparken. Andra djur har kommit i avelsgrupper.

Annons
Kubaboan är djurchefen, Johnny Persson, lite extra stolt över. Parken har väntat i två år på ormarna som närmast kommer från Danmark. Det är en starkt utrotningshotad art som nu fått en fristad i Furuvik.

Boan hugger
Så där värst sällskapliga är de inte. När Gefle Dagblads fotograf frågar om de hugger väser en boa direkt och gör ett utfall. Men den lugnar nog ner sig när den vant sig vid sitt nya hem.
Betydligt lugnare är fjolårskullen av boa constrictor. Halva kullen, 38 ungar, ligger hopslingrade och bara jäser.
Ny i parken är också en albino hornpadda. Paddan har fått ett tillfälligt hem i sjukrummet eftersom hans burkompis, en leguan, håller på att lägga ägg. Men hornpaddan ska få plats i tropikhuset så småningom.

Tvillingapor
I januari födde en dvärgsilkesapa tvillingar. Även vittofssilkesaporna har fått tvillingar. Små nyfikna rackare som gärna mumsar maggot direkt ur besökarnas händer.
Gibbonaporna fick en unge i februari.
Barnens djurkammare har fått mer utrymme än tidigare. Här ska såväl grisar som getter och får tumla runt med besökande barn.
Nytt för i år är två minishetlandshingstar. Förhoppningsvis får hingstarna sällskap av ett dräktigt sto i sommar.
I djurkammaren finns också Roslagsfår. En gammal ras som det bara finns 200 av i hela Sverige. De fyra tackorna beräknas lamma i april. Lammen kommer alltså att vara lagom ulliga och gulliga tills säsongspremiären den 17 maj.

En unge till?
Glädjande nog är kängurustammen på väg att utökas. Förra sommaren föddes en unge och i år föddes en till. Än så länge får den plats i mammans pung men i sommar kommer den att lämna sin ombonade vrå lite mer.
Präriehundarna är betydligt svårare att få syn på än kängurur men soliga dagar ligger de och latar sig ovan jord. Parkpersonalen har sett att det finns åtminstone sju ungar, tre kullar, i hålorna vid Tropikhuset.
Förhoppningsvis blir det även tillökning bland fåglarna inom kort. Både emustruts och berguv ligger på ägg.

MONIQASWÄLAS

Mer läsning

Annons