Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bad i sjö lockar stora och små

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Hoppsan. Harnäsbadet får badgästerna att hoppa högt av glädje. Trots att flera havsbad utan entréavgifter ligger betydligt närmare väljer många gävlebor att åka en dryg mil söderut och betala tio kronor för att bada i en sjö. Ibland tar parkeringsplatserna slut.

HARNÄSEn bit ute i vattnet pågår en högljudd lek. Ett gäng ungdomar ser ut att försöka sänka en flytbrygga som är uppankrad i viken. Från alla håll klättrar de upp, ställer sig tätt ihop och ger plats åt nästa.

Annons
Bryggan är nästan full och ena kortsida börjar sjunka. Vattennivån når nästan till knäna på dem som står vid kanten och snart kan de inte hålla balansen längre. I en kollektiv klump ramlar de i vattnet, bara ett fåtal lyckas stå kvar.

Lagom djup
I dag är vattnet 22 grader, enligt skylten på Harnäsbadets kiosk. Solen värmer och doppen kan bli långvariga.
För treårige Filip Sandblom är Harnäsbadet prefekt, vattnet lagom djupt för att han ska kunna hoppa från närmsta bryggan.

- Han älskar att bada, säger mamma Maria Sandblom, som har tre och en halv månader gamla Ida på axeln.

De bor i Stenhamra i Ekerö kommun utanför Stockholm och är bortskämda med att ha hela Mälaren att bada i till vardags. Men när de hälsar på mormor och morfar i Gävle duger Tröskens vatten mer än väl. De har parkerat på gräset några meter från skogsbrynet och mutat in ett litet område med filtarna och kylbagen.

- Det har varit en bra sommar, vi har badat flera gånger. Sist vi var här var det betydligt trängre, då låg folk nästan på varandra, säger mormor Vailet Sundblom.

Trots att flera havsbad utan entréavgifter ligger betydligt närmare väljer många gävlebor att åka en dryg mil söderut och betala tio kronor för att bada i en sjö. Ibland kommer så många att parkeringsplatserna tar slut.

- Då fäller vakterna ner bommen så att det inte kommer in fler. Det får inte bli så fullt att en ambulans inte kan komma fram, säger Bengt Cramling, kassör i Harnäs Skutskär Simsällskap som driver badet ideellt.

Ingen kanonkula
I dag får dock alla plats. Tvåårige Anton Strömbom håller till på den decimeterdjupa avdelningen. Pensionärerna motionssimmar innanför banmarkeringarna mellan bryggorna. Och nu har ungdomarna lämnat flytbryggan, den gick tydligen inte att sänka. Några har klättrat upp i hopptornet istället, dyker från svikten eller hoppar som spjut med fötterna före från tiometersavsatsen. Ingen gör kanonkulan.

ERIK WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons