Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Badande båttjuv gäckade polisen

GÄVLE
En okänd man begav sig i går ut på rövarstråt i Gävle. Polisen misstänker att mannen stulit fyra båtar, en bil och att han har gjort minst ett inbrott.

Annons
Mannens framfart började tidigt i går morse vid Huseliiharens Segelbåtsklubb vid Engesberg. Polisen fick ett larm om att en man och en kvinna försökte att stjäla en båt. När de kom dit hann de precis se hur mannen fick igång motorn på en båt av märket Crescent Celest. Polisen kunde bara se på hur han puttrade iväg i riktning mot Korsnäs.

Kvinna kvar på bryggan
Kvar på bryggan stod kvinnan med en bunt fulla plastpåsar. Polisen grep den 27-åriga kvinnan och beslagtog hennes påsar som var fulla med stöldgods, bland annat en del tavlor.
När polisen var på väg att lämna platsen fick de ett tips från ett vittne om att en stulen bil stod en liten bit bort.
Troligtvis har mannen och kvinnan anlänt till Huseliiharen i bilen. I bilen fanns fler plastpåsar fulla med stöldgods, ännu fler tavlor och ett laserinstrument som används vid mätningar.
Polisen förde kvinnan till stationen där hon anhölls misstänkt för inbrott och stöld.
Gävle hamn hörde sen av sig till polisen och berättade att de haft inbrott i en av sina bergrumsanläggningar. En fönsterruta var krossad och de saknade det stulna mätinstrumentet.

På grund - två gånger
Där skulle historien kunnat sluta men mannen med den stulna båten var inte nöjd. Vid ett-tiden larmades polisen igen. Den här gången befann sig mannen ute i Sikvik. Där hade han stulit en motorbåt av märket Ockelbo B16 som han nästan omedelbart körde på grund med. Efter det hade mannen simmat i land och hoppat upp i en ny båt av märket Danzi.
När han fått igång den lyckades han efter en liten stund köra på grund ytterligare en gång!
Vid det här laget fanns flera vittnen på platsen. De kunde se hur mannen plumsade i än en gång för att simma in till land bara för att stjäla en till båt. Polisen hann precis komma dit för att för andra gången på samma dag se mannen puttra iväg ut mot havet. Båten som mannen lämnade Sikvik med var vit och röd och av märket Örnvik 480.
Enligt vittnena hade mannen var mannen ungefär 1,75 cm lång och var i 25-årsåldern. Han hade på sig en röd jacka och hade halvlångt, mörkt, stripigt hår.

Samme man?
Det stämmer inte riktigt med det signalement polisen hade på den man som stal båten vid Huseliiharens. Den mannen hade exempelvis inte stripigt hår.
- Men man kan se väldigt annorlunda ut när man har badat, säger Rolf Gustafsson vid Gävle polisen.
Polisen jobbade fortfarande i går kväll efter teorin att det var en och samma man.
- Vi ser det som väldigt osannolikt att det skulle vara två olika män med ett sånt här beteende, säger Rolf Gustafsson.
DANIEL SIKSJÖ
026-15 96 12

Mer läsning

Annons