Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Både ris och ros i samråd

Igår avslutades samrådet kring utredningen om Strömvallens framtid. Ett 40-tal svar har kommit in, ganska jämt fördelade mellan de som vill att en ny arena ska byggas och de som vill bevara Strömvallen som den ser ut idag.

Annons

Den största delen av svaren som kommit in under samrådet är från privatpersoner. Det är alltifrån enkla uppmaningar som ”bygg en ny arena!” till avancerade ritningar och förslag på hur man borde bygga istället för förslagen i utredningen.

Svaren kan grundläggande delas in i två kategorier. Det är dels de som vill bygga en ny arena med hotell och konferensanläggning enligt Fast partners förslag, 16 svar tillhör denna kategori. Något fler, 21 svar, förespråkar 0-alternativet som innebär att man inte bygger någonting i överhuvudtaget.

Därutöver finns det ett par svar där det är oklart vad som förespråkas och ett svar som förespråkar en ny arena där den gamla läktaren bevaras.

Förutom från privatpersoner har yttranden inkommit från Gävlepolisen, Villastadens villaförening, hembygdsföreningen Gävle Gille och Riksantikvarieämbetet. Polisen skriver att de inte har något att invända mot det planerade evenemangsområdet vid Strömvallen. Villastadens villaförening skriver att de är beredda att stödja en fortsatt utredning av det alternativ som innebär att den nuvarande läktaren bevaras och kompletteras med nya läktare.

Även hembygdsföreningen Gävle Gille förespråkar detta alternativ och skriver att ”en försiktig komplettering av Strömvallen kan vara möjlig”.

Riksantikvarieämbetet skriver att de stödjer länsstyrelsens bedömning att Strömvallens gamla läktare bör byggnadsminnesförklaras.

Nu ska kommunstyrelsens mark, miljö och plandelegation sammanställa alla inkomna svar och besluta sig för vilket alternativ man ska stödja.

Det är till sist politikerna i kommunfullmäktige som avgör Strömvallens framtid. När det kan ske är oklart. Senast 2014 måste Gävle ha en fotbollsarena som lever upp till de krav som det europeiska fotbollförbundet, UEFA, ställer.

Mer läsning

Annons