Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankomatbedragare härjar

GÄVLEPå tisdag eftermiddag utsattes studentskan Emilia Forsberg för ett bedrägeriförsök sedan man preparerat en bankomat på Nygatan.

Annons
Civila patruller som kom till platsen observerade tre misstänkta män, som försvann innan man hann gripa dem.
Gävlepolisen varnar nu för flera bedragare som använder raffinerade metoder mot sina brottsoffer.
Det var andra gången på en månad som kriminella personer använt den så kallade libanesiska loopen för att preparera SEB-automaten på Nygatan nära Systembolagets butik. Vid det förra tillfället kom tjuven eller tjuvarna över 6 000 kronor.
Men i tisdags kammade de noll.
Emilia Forsberg, student vid Högskolan i Gävle, skulle ta ut pengar.

Kortet fastnade
- Kortet fastnade bara. Då gick jag hem och spärrade kortet. Efter en timme ringde polisen och sa att de hade det, berättar hon.
En man som befann sig på Nygatan hade observerat flera män, som uppförde sig misstänkt, och larmade därför polis.
Tack vare det rådiga tipset kom civila patruller till platsen och kunde göra intressanta iakttagelser. Tre män rörde sig i närheten av bankomaten.
Innan det blev tillfälle att gripa dem försvann de i en ryskregistrerad bil.
- Vi kunde ta loopen i beslag, säger Urban Fredriksson, förundersökningsledare vid Gävlepolisen.
Loopen är den särskilda teknik som gör bedrägeriet möjligt. En falsk springa fästs på automaten. En plastpåse eller dylikt fångar upp kortet. När kortinnehavaren inte får ut sitt kort går han eller hon därifrån. Det tar kanske en kvart eller en halvtimme innan innehavaren spärrar kortet.

Kontot länsas
Då kan kontot vara länsat. Det vanliga tillvägagångssättet är att tjuvarna försöker se hur kortinnehavaren slår in koden. Sedan rycker man ut kortet som fastnat i den falska springan och springer till en automat och gör uttag innan kortet är spärrat. Det är en fråga om minuter att hinna före och spärra.
- Eller så släpper de en hundralapp på marken, knackar den som stoppat in kortet i automaten på ryggen och säger att hon tappat den. När personen böjer sig ned rycker de ut kortet och drar det genom en kortläsare, säger Urban Fredriksson.
Informationen som lagras i kortläsaren kan överföras till ett annat kort. Kontot länsas.

Var uppmärksam
Bästa sättet att skydda sig är att vara uppmärksam på omgivningen när man ska ta ut pengar. Dölj hur du slår in koden - erfarna tjuvar behöver bara se hur handen rör sig för att få en kvalificerad uppfattning om koden. Om du ser en hundralapp på marken vid automaten - böj dig inte ned för att ta upp den.
Även en annan form av bedrägeri är aktuellt med tre fall i Gävleborgs län och ett fall i Heby i Uppland. Någon har ringt upp privatpersonerna, sagt sig ringa från "Riksdatabanken". Det har blivit ett fel och personen som ringer behöver personnummer, kontonummer och kontokortsnummer.
På det sättet blev en 30-årig kvinna i Bergby under måndagen av med de 18 000 kronor hon hade på sitt konto. Uttaget gjodes i Pajala i nordligaste Sverige.
- Banker ringer inte upp sina kunder på det sättet. Om det är något fel ber man kunden att komma in till banken, varnar Urban Fredriksson.
Emilia Forsberg var glad på onsdagen. Hon fick behålla sitt redan i vanliga fall blygsamma studiemedel.
- Jag hade hört talas om det här. Ändå tror man inte att det ska hända en själv.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom_gd.se

Mer läsning

Annons