Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banksvindel mot gävlebor

GÄVLE/SPÅNGA
Fyra gävlebor har utsatts för grova bedrägerier. Deras bankkonton har tömts på drygt 1 700 000 kronor.

Annons
En gävlebo har drabbats särskilt hårt - enbart hans konto länsades på en knapp miljon.
Förfrågningar om saldouppgift har gjorts på ytterligare tre gävlebors konton, men inga uttag hann göras.
Under tisdagen greps nämligen en misstänkt 41-årig man på bar gärning på ett bankkontor i Spånga i västra Stockholm.
Av länskriminalen i Stockholm beskrivs han som en målvakt:
- Andra har nog väntat på honom utanför, säger Birgitta Spjut, kriminalinspektör på länskriminalen vid Stockholmspolisen.
Den sedan tidigare kände 41-åringen kommer att begäras häktad misstänkt för grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning.

Började i december
Det var i december som målvakten, och den liga som med stor sannolikhet står bakom honom, började med sina uttag. Hittills har länskriminalen i Stockholm enbart identifierat gävlebor, samtliga män, som brottsoffer.
Målvakten har filmats av flera övervakningskameror på bankkontoren. Att de bedrägliga uttagen lyckats är inte konstigt. Som legitimation har målvakten använt skickligt förfalskade körkort.
- Ingen bankkassör har reagerat på legitimationen, säger Birgitta Spjut, kriminalinspektör.
Polisen i Västerort stod för själva gripandet och genomförde kort därefter husrannsakan i 41-åringens bostad. Inte en krona av de uttagna pengarna hittades.
Att komma över någon annans personnummer är mycket enkelt, eftersom informationen är offentlig på flera myndigheter. Att fastställa vilken person som kan tänkas ha stora summor pengar på sitt bankkonto är även det enkelt - en taxeringskalender eller ett telefonsamtal till skattemyndigheten räcker.

Kom över kontonummer

Att däremot avslöja vilket kontonummer en person har borde vara omöjligt. Ändå är det precis vad som skett.
- Vi vet inte hur det har gått till, säger Birgitta Spjut.
Enligt uppgifter som de drabbade gävleborna lämnat till polisen har ingen av dem saknat postförsändelser eller andra dokument som kan röja deras kontonummer.
Både den höga kvaliteten på förfalskningarna och den gripna 41-åringens tidigare, mindre avancerade brottslighet pekar klart på att en professionell liga står bakom. Gävle har såvitt känt varit förskonat från just den här typen av brottslighet i den omfattning som nu skett.
I Stockholm är det redan vardagsmat.
- Jag och ytterligare en kollega arbetar uteslutande med den här typen av ärenden, säger Birgitta Spjut.
Stockholmspolisen vill inte uppge exakt vilka gävlebor som drabbats av de stora uttagen. En bankanställd uppger dock att de troligen kommer att hållas skadeslösa av de olika bankerna, och att bankerna kommer att vara målsägare i den kommande rättegången mot den 41-årige målvakten.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons