Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bapupa kan bli utvisad från Sverige

GÄVLE På förmiddagen i dag ställs Gif-stjärnan Yannick Bapupa inför häktningsdomaren.
Han är misstänkt för att ha misshandlat sin hustru under ett års tid.
Fotbollsspelaren riskerar nu att utvisas till hemlandet Kongo-Kinshasa.

Annons
Yannick Bapupa löper en dubbel risk att utvisas från Sverige.
Till att börja med kan han få sparken från Gefle IF. Detta eftersom kontraktet självklart kräver att 25-åringen dyker upp på träningar och matcher. Det kan han inte göra om han sitter i fängelse.

Yannick Bapupas uppehållstillstånd gäller så länge han arbetar i landet. Inget arbete är lika med inget uppehållstillstånd.
Dessutom kan åklagaren i fallet, Lars Holm, begära att han utvisas efter avtjänat straff. Grunden skulle vara att Bapupa kan antas begå nya brott.
- Grov kvinnofridskränkning bygger ju på att brotten upprepas och är systematiska. Men jag har inte tagit ställning i den frågan, säger Lars Holm.
Det var i fredags kväll som en av Gävlepolisens radiobilar patrullerade i den aktuella stadsdelen. Med sig hade man polisaspiranter som skulle lära sig att hitta.
Eventuellt hörde patrullen den 22-åriga hustrun som ropade på hjälp från balkongen. Där hade hon låsts ute av Bapupa sedan denne först ska ha slagit henne med ett dammsugarrör.
En granne hade samtidigt ringt 112 om ett lägenhetsbråk och poliserna gick upp i trapphuset för att undersöka vad som pågick.

De såg att hustrun hade skador och förde henne till sjukhuset för vård och ett rättsintyg.
Yannick Bapupa greps och anhölls.
Misstankarna mot Gif-spelaren är mycket allvarliga och gäller grov kvinnofridskränkning. Fotbollsstjärnan ska ha slagit sin unga hustru med knytnävarna och även ha använt en sax att rispa henne med.
Ändå var besöket på Gävle sjukhus under helgen det första. Hustrun säger i förhör att maken hindrade henne från att söka vård.
Klockan tio i dag inleds häktningsförhandlingen mot Gif-spelaren. Enligt åklagarens ska han ha hotat och misshandlat 22-åringen under ett års tid, från och med i fjol somras och fram till gripandet.
Upprepade fall av misshandel kan bedömas som grov kvinnofridskränkning, som innebär ett strängare straff än om mannen döms för ett eller flera enskilda fall av misshandel.
- Han medger en hel del av misstankarna. Men inte att han uppsåtligt använt saxen eller dammsugarröret, säger Lars Holm.

Mer läsning

Annons