Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara en familjeläkare på plats

GÄVLE
Några snabba åtgärder är inte att vänta för att tillsätta läkarvakanserna på Andersbergs hälsocentral.

Annons
Men nya arbetssätt planeras.
Det blev resultatet av PRO Andersbergs möte med landstinget i går.
- Mitt intryck är att primärvården är väl medveten om svårigheterna på Andersbergs hälsocentral, säger Rolf Öberg, ordförande i PRO-föreningen.
På fredagen diskuterade han situationen med bland andra verksamhetschef Ulla Nilsson och ansvariga för primärvården.
Gefle Dagblad har tidigare berättat att Andersberg är en av de hälsocentraler som har flest stafettläkare i Gästrikland. En ordinarie familjeläkare jobbar sextio procent och två ST-läkare som gör sin specialistutbildning har förordnats till familjeläkare. De är intresserade av att stanna kvar när de är klara, i höst respektive 2005. På två tjänster jobbar stafettläkare.
PRO saknar kontinuitet i kontakterna mellan patient och läkare när ständigt nya stafettläkare tjänstgör.
Ann Lidman, s, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Gävle, deltog också på mötet. Hon säger att med tanke på bristen på familjeläkare i länet är det bra om hälften av tjänsterna är tillsatta.
- Det låter hemskt, men så är det.
Hon tycker att situationen i Andersberg inte har varit bra och nämnden har ställt krav på förbättringar. Hon tror inte på att lägga ut hälsocentralen på entreprenad, men är inte helt främmande för PRO:s förslag om personalkooperativ. Någon förfrågan har hon dock inte fått.
För att minska beroendet av familjeläkare kan primärvården tänka i termer av hemsjukvård och psykosociala team, säger Ann Lidman. Att stryka nattjour till förmån för dagjobb är en annan möjlighet.
Rolf Öberg säger att de ska pröva nya rutiner. Distriktssköterskan ska först göra kontroller och provtagning och därefter vid behov ordna läkartid.

Mer läsning

Annons