Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara mitten kvar på cykelväg

/
  • Foto: LARS WIGERT Högtryck. Sommarmånaderna är den bästa tiden för anläggningsarbetare. - Det här är underbart. Så här ska det vara jämt så att man kan gå i shorts, säger Leif Pettersson, anläggningsarbetare åt NCC. Arbetet med cykelvägen mellan Hemlingby och Furuvik är inne i ett intensivt skede. Om vädret håller i sig kan sträckan vara asfalterad och klar i slutet av september.

GÄVLE
- Nu är man inte avundsjuk på kommunfolket som sitter inomhus, säger Leif Pettersson.

Annons
Han är anläggningsarbetare hos NCC och jobbar just nu med cykelvägen mellan Hemlingby och Furuvik. För de som jobbar i anläggningsbranschen är det här den bästa tiden, menar han.
- Det här är underbart. Så här ska det vara jämt så att man kan gå i shorts, säger han.

Förbättrar vägkroppen
Arbetslaget på sex personer är i full färd med att gräva ner kablar och förbättra vägkroppen - eller terrassen som upphöjningen kallas på fackspråk. Nästa moment är att förstärka med en speciell typ av grus innan asfalteringen börjar.
- Det blir bra när vägen är klar. Perfekt för barnfamiljer som vill stanna till utefter vägen och ha picknick, säger Bernt Andersson, maskinist i arbetslaget.
- Och utmärkt när det är konserter i Furuvik, då blir det säkert ett lämmeltåg av cyklar här. I stället för att vänta på bussen tillsammans med 3 000 personer är det ju bättre att ta cykeln, säger Leif Pettersson.

Början och slut klara

Arbetet påbörjades för ett knappt år sedan. Början och slutet av den åtta kilometer långa cykelvägen är redan klara, nu återstår endast mittenpartiet.
- Sträckan från Hemsta och förbi Järvsta är klar och det är också avsnittet från Furuvik till Knaperåsen. Nu arbetar de med biten däremellan. Om vädret håller i sig kan asfalteringen vara klar i slutet på september, säger Ola Östlund, projektledare på Vägverket.

ERIK WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons