Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara skelettet kvar av bocken

/
  • När Per-Erik Jäderberg kom fram till Slottstorget rykte det fortfarande mest om bocken men några sekunder efteråt blev bocken övertänd. Ungefär då kom också brandkåren fram.
  • Foto: Per-Erik Jäderberg

Några minuter före klockan fyra på lördagsmorgonen kom larmet: Bocken brinner.
Ett par minuter senare fanns bara det rykande träskelettet kvar.

Annons

Trots att några personer försökte släcka gick bocken inte att rädda.

– Det blir som en blåslampa och är övertänt på några minuter, konstaterade Göran Lyrberg, vakthavande befäl på polisen.

Anna Östman, talesman för bockkommittén i Gävle, befann sig i Älvsbyn och kunde bara se skelettet av den uppbrunna bocken på webben.

– Jag tycker att det är oerhört tråkigt att han inte fick överleva hela helgen. Vi var glada för att han klarade julen, men vi ville verkligen att han skulle klara nyårshelgen också, säger hon.

– Människor i 105 länder har varit inne och tittat på bocken på nätet, och jag har redan fått kommentarer om att han brunnit. Det är en sorgens dag bland alla bockvänner, säger Anna Östman.

2006 och 2007 var bockens halm impregnerad av flamskyddsmedel för att den inte skulle brinna. I år var halmen inte impregnerad

Att Bockkommittén informerade så tydligt om att bocken inte var skyddad har många uppfattat som en förtäckt uppmaning att tända eld på bocken. En brinnande bock kan ju ge Gävle mer reklam än en som klarar sig.

Men så var det absolut inte, säger Anna Östman.

– Vi var tvungna att berätta att bocken inte var impregnerad i år av hänsyn till det företag som tidigare sponsrade oss. Om vi ingenting sagt och bocken börjat brinna skulle det företaget fått väldigt dålig reklam annars, säger hon.

– Vi ville absolut att vår vackra bock skulle få stå kvar till efter nyår så att vi kunnat återanvända halmen. Nu kan vi bara återanvända träställningen. Den var behandlad med flamskyddsmedel, säger hon.

Bocken var utsatt för ett attentat redan natten till annandagen. Då räddades den genom att Gävlebon Kim Eriksson lyckades släcka elden med en brandsläckare innan den tog sig.

Natten till lördagen gick det sämre.

Men Gävlebocken är inte ensam om att ha brunnit denna jul. Det har brunnit julbockar i bland annat värmländska Hagfors, i Lycksele i Västerbotten och i Brålanda i Västra Götaland också. Branden rubriceras som grov skadegörelse. Vem som tände eld på bocken var ännu på lördagen okänt.

Mer läsning

Annons