Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn berättar inte om övergrepp

GÄVLEEn femårig pojke står på alla fyra och sjunger för sig själv. Då och då bläddrar han i en serietidning.Samtidigt har en man analsex med pojken och övergreppet filmas.

Annons
Precis som många andra barn som utnyttjats berättade pojken aldrig om de 78 filmade våldtäkterna förrän polisen hade identifierat honom på videoupptagningarna.
- Barn har oerhört svårt att berätta om övergrepp, sade Kristina Back, författare och psykoterapeut från Rädda barnen när hon föreläste under Brottsoffermyndighetens temadag "Barn som brottsoffer".
För att klara övergreppen slår psykiska försvarsmekanismer till. Barnet sätter upp en mur mellan tanke och känsla. "Det var inte så farligt", är ett vanligt svar som Kristina Back fått när hon samtalat med sexutnyttjade barn.
"Är det inte bättre om barnen får glömma, då?" är en fråga som Kristina Back fått några gånger.
- Händelserna spökar och kommer ifatt när barnen blir vuxna. Bland annat kan man få svårt med närheten till det egna barnet.
Kristina Back berättade om en pojke som två månader efter det första förhöret berättar om ytterligare ett analsamlag som han inte tagit upp tidigare.
"Man minns mer och mer ju mer man reparerat sig", var pojkens svar på varför han inte berättat om övergreppet.
Enligt Kristina Back betraktas terapeuter med skepsis av rättsväsendet - "barnets historia förstörs om en terapeut får komma emellan". Hon har även mötts av misstankar om att terapeuter framkallar minnen om sexövergrepp som inte skett.
- Visst, det har hänt att barn sagt till mig att de utsatts för övergrepp och jag har tänkt att det inte kan stämma, berättade Kristina Back. De säger kanske "pappa stoppade in penis i min stjärt", men kan inte berätta mera.
Då ligger det i regel någon annan vuxen bakom det påståendet.
- Men det är väldigt sällsynt att barn berättar om övergrepp som inte hänt. Det är vanligare att barn inte berättar om övergrepp som verkligen har hänt.

MARIAM NARAGHI

Mer läsning

Annons