Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn - de nya ficktjuvarna

GÄVLE
Små flickor och pojkar i tioårsåldern utnyttjas av organiserade fickstöldsligor. Föräldrar eller nära släktingar tvingar sina barn att delta i brottslig verksamhet.

Annons
Problemet med stölderna som plågat Gävle har blivit så stort att polisen under torsdagen inrättade en kommission med minst fem utredare.
Sedan årsskiftet har 42 stölder begåtts i centrala Gävle, varav hela 29 inträffade efter den 14 juni. Till dem ska läggas ett flertal stölder i Valbo.
- Vi måste göra någonting åt det här, säger Urban Fredriksson, förundersökningsledare på Gävlepolisens kriminalavdelning.
Särskilt upprörande är fallen där man cyniskt utnyttjat små barn att genomföra fickstölderna. Vuxna som skulle ha varit vaksamma mot andra vuxna anar inte oråd av att barn kommer ovanligt nära eller råkar komma åt dem.

Signalement
Gävlepolisen har signalement som anger barnens ålder till mellan åtta och tolv år. Två av barnen som polisen redan vet vilka de är har fyllt nio och tio år.
Tillvägagångssättet innebär att om barnet upptäcks springer den lilla flickan eller pojken från platsen. Något eller några kvarter från brottsplatsen väntar en vuxen som gett barnet i uppdrag att begå stölden - en förälder eller nära släkting, som övertar stöldgodset.
Främsta spåret i den intensifierade jakten på ficktjuvarna är bilder som tagits på kända tjuvar som gripits i samband med stölder. Förbrytarbilderna kommer att visas för de av brottsoffren i Gävle som kan peka ut tjuven.
- Men många som blev av med sina saker hann inte se gärningsmännen, säger Urban Fredriksson.
Siffrorna över antalet stölder är drastiska. Från årsskiftet fram till den 14 juni anmäldes 13 stölder. Sedan märkte polisen ett kurvan steg brant. Sedan mitten av juni har ytterligare 24 stölder rapporterats på eller nära Stortorget. Fyra andra stölder skedde inne på Domus. En enda stöld har skett på Flanör.
Även Valbo köpcentrum har haft besök. Mellan den 5 juni och 11 juli begicks tolv stölder där.
Via kriminalunderrättelsetjänsten kommer kommissionens resultat att förmedlas till andra polisdistrikt.

Polisen samarbetar
Genom att polisdistrikten rapporterar plötsliga toppar i stöldbrottsligheten till varandra, kan man se hur ligorna reser genom Sverige. När en topp planar ut i Uppsala ökar anmälningarna dramatiskt i Gävle, eller tvärtom.
- Medlemmarna är kringresande, bilburna och specialiserade, säger Fredriksson.
Ficktjuvarna har lärt sig att samarbeta. Någon distraherar den person som utsetts att bli av med sin plånbok, handväska eller mobiltelefon. Det görs genom att man frågar efter vägen eller vad klockan är.
Kumpanen har då fritt fram att obemärkt ta en handväska som kanske ligger obevakad i en kundvagn eller snappa åt sig en plånbok som ligger framme på disken eftersom man just tänkt betala.
Kringresande specialister ligger inte bakom alla fickstölder som begåtts i Gävle. Polisen har också misstankar mot personer som bor i Gävle.
- Vi tror oss känna till att det är lokala gärningsmän, säger Urban Fredriksson.
Gävlepolisen vill upprepa sin tidigare varning att ha uppsikt över sina plånböcker och handväskor. Några stölder har inträffat kort efter att den som utsatts gjort ett bankomatuttag - man bör dölja sin bankkod när man slår in den. Om någon ber att få vägen förklarad på kartan eller frågar om klockan finns det alla anledning att se upp.
En ficktjuv kan se ut hur som helst och ha vilken ålder som helst. Man kan inte utgå från att de ser "skumma" ut, de kan tvärtom vara propra och välklädda.
Samt påpekar polisen att plånboken aldrig ska förvaras i bakfickan.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons