Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn dog av syrebrist

Två läkare och en barnmorska får kritik av socialstyrelsen efter att ett barn dött av syrebrist efter förlossningen.
Sjukhuset ska nu bli bättre på fosterövervakning.

Annons

Kvinnan hade haft en problemfri graviditet, men när hon kom till Gävle sjukhus för att föda visade CTG, som mäter livmodersammandragningarna och fostrets hjärtljud, att något var fel.

Barnmorskan diskuterade det med läkaren, som var under utbildning för att bli specialist. Läkaren kontaktade i sin tur den läkare som hade jour hemma, en utbildad förlossningsläkare. Diskussionen kom dock inte att handla om CTG-kurvan, som fortsatte att visa att något var fel, utan om det var lämpligt eller inte att sätta elektroder på barnets huvud.

Sedan blev läkaren upptagen med andra patienter. Barnmorskan fortsatte att hålla koll på förlossningen och meddelade läkaren att CTG-kurvan inte visade på någon försämring.

När barnet föddes var det påverkat av svår syrebrist och avled efter något dygns vård på ett universitetssjukhus.

Socialstyrelsen anser att läkaren på grund av bristande erfarenhet eller okunskap gjort en felaktig bedömning av CTG-kurvan. Socialstyrelsen konstaterar att i barnmorskans uppgift ingår att upptäcka och kalla på hjälp när något inte står rätt till. Jourläkaren i sin tur ska hålla koll på kunskapen och kompetensen hos de som är i tjänst, så att de har möjlighet att klara sitt arbete. Kritiken leder inte till några påföljder eftersom socialstyrelsen anser att det bästa för patientsäkerheten är att lära av det som hänt.

Efteråt har sjukhuset ordnat CTG-utbildning och sett till att barnmorskorna kan kontakta jourläkarna, som också kan se CTG hemifrån. Rutinerna för huvudvensprovtagning och CTG-bedömning har också ändrats. Dessa åtgärder är socialstyrelsen nöjd med.

Mer läsning

Annons