Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn till ensamstående utsatta

GÄVLE
40 procent av patienterna på Bup i Gävle är barn till ensamstående föräldrar.

Annons
Uppgifterna passar in i socialstyrelsens rapport om att barn till ensamstående löper större risk att hamna i missbruk och drabbas av allvarliga psykiska störningar än de som växt upp med båda sina föräldrar.
Agneta Forsström, verksamhetschef på Bup, Barn- och ungdomspsykiatrin i Gävle, tycker att rapporten är bra. Hon hoppas att den kommer att användas på rätt sätt. För precis som författarna till rapporten noga framhåller är den inte gjord för att peka ut ensamstående föräldrar som dåliga.
- Det är klart att det är tuffare att vara ensam uppfostrare. Men viktigare är: Varför är det så här? Vad kan man göra åt det?
Agneta Forsström ger ett par exempel.
- Vi träffar ibland barn och ungdomar som kanske aldrig träffat sin andre förälder. Då är det klart att de börjar grubbla. "Vem är jag lik, blir jag som någon jag aldrig har träffat". Det här är frågor man måste prata om.

Måste vara storsint
Den ensamstående föräldern måste vara storsint.
- Man måste försöka tänka utifrån barnets perspektiv. Att vara före detta partner är en annan sak än att vara barn till någon. Det är väldigt lätt att man talar illa om den andre, säger hon.
Hon menar att barnet behöver få en egen bild av sin frånvarande förälder. Även om personen är missbrukare, sitter i fängelse eller kanske är död.
- Det är bättre att ha träffat föräldern bara en gång än ingen gång alls. Man kan på så vis få en annan förklaring till varför det ser ut som det gör. Vi kan se att det har en oerhörd betydelse, säger hon.

Missat viktig bit
Eva Westman, chef för resursteamet Gävle familjecenter som bland annat arbetar med föräldrarådgivning, tycker att undersökningen har missat en viktig bit där. Hur ofta barnet träffar den andre föräldern.
Även hon tar upp frågan att man måste få lära känna den andre föräldern själv. Skapa sig en egen uppfattning.
- Man älskar ju sin biologiske förälder, men det kanske man aldrig får berätta för någon, säger hon.
Om hela mammas släkt talar illa om fadern, kanske man till slut inte vågar säga "men det är min pappa, han är snäll".
- Jag säger bara: Lev inte i en ständig vårdnadstvist! Våga be om hjälp! Vi möter så himla många föräldrar som processar och strider. Att leva i spänningen mellan två som träter är som att leva på ett minfält, säger hon.

Löser klump i magen
Där kommer hon fram till huvudproblemet. Varför barnen till ensamstående hamnar i problem.
- Finns det ingen trygghet söker man sig till sånt som gör att man mår bra. Kanske alkoholen. Den kanske löser klumpen i magen för en stund, säger hon.
MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons