Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnbarnen vittnade mot 73-åringen

GÄVLE 73-åringen som ska ha sexförgripit sig på sina barnbarn justerade volymen för att höra bättre.Sedan kunde rättegången börja.

Annons
Förhandlingen inleddes tidigt på morgonen i tingsrätten i Gävle. 73-åringen, i sällskap av sin advokat, var klädd i en blå skjorta. Innan åklagare Birgitta Fernlund redogjorde för anklagelserna ställde 73-åringen in volymen på tingsrättens öronsnäcka.

Barnbarnen, som är nio och 14 år, var inte närvarande. Men deras knappt tre timmar långa berättelser fanns inspelade på videobanden åklagaren bar i famnen. Deras vittnesmål ligger till grund för åtalet och är största delen av bevisningen.
De sexuella övergreppen ska ha börjat 1997. Främst i 73-åringen hus, men vid något tillfälle med ett av barnen även i föräldrarnas bostad. I december 2002 fick myndigheterna veta vad som ska ha skett.

Tidigare under utredningen ansågs misstankarna så grova att de bedömdes som grovt sexuellt utnyttjande. 73-åringen har under ett års tid nekat till alla anklagelser, precis som han gjorde i en häktningsförhandling i slutet av förra året.
När utredningen drog ut på tiden försattes 73-åringen på fri fot men fick ett tre månader långt besöksförbud. Han fick inte söka upp, förfölja eller på annat sätt kontakta barnbarnen.
Rättegången hölls bakom stängda dörrar och skulle pågå till långt in på eftermiddagen.
På måndag hålls en snarlik rättegång mot en 69-årig man, också han misstänkt för att ha förgripit sig på sina två barnbarn.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom_gd.se

Mer läsning

Annons