Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnböcker på språng

GäVLE

Sommarlovet har precis börjat och många barn pustar ut efter ett långt läsår. Men det får inte bli en bokfri sommar, tycker Brynässkolans rektor Gerd Andén som den här veckan går runt och lägger ut barnböcker på olika platser runt om på Brynäs.

Annons
- Jag gillar tjocka böcker. Men jag orkar inte läsa dem själv. Så då måste jag tvinga mamma att läsa för mig, säger Mi Axlund, 7 år, som går på Brynässkolan.
Hon och jämngamla Albin Persson tycker om idén med att låta böckerna gå runt bland olika människor.
- Jag ska gå hit och kolla varenda dag om de är kvar, säger Albin när han hjälper till att placera ut några böcker på Olssons bageri på Väpnargatan. Själv gillar han mest böcker med monster och utomjordingar.
Den som hittar boken uppmanas att skriva sitt namn på listan, och sedan lägga tillbaka den på samma ställe när den är färdigläst.
I slutet av sommaren hoppas Gerd Andén att listorna är fulltecknade och böckerna tillbaka på Brynässkolan. Då kan barnen se var boken har varit och vem som har läst den.
Initiativet med de vandrande böckerna är en tjuvstart på höstterminens projekt Hela Brynäs läser, då alla förskolor och skolor på Brynäs kommer att vara med. Höstterminen innebär också starten på en stor satsning för att få Brynäsbarnen att läsa mer. Från förskoleåren och ända upp i nionde klass. Och det ska inte vara något kortsiktigt projekt. Förhoppningen är att det ska ingå läsning i flera dagliga aktiviteter.
- Drömmen är att få in läsningen överallt, säger Gerd Andén. Till exempel i omklädningsrummet före fotbollsträningen.
Gerd Andén är inte orolig för att de böcker hon nu placerar ut ska bli förstörda. Det är gamla biblioteksböcker som har plastats in och nu ska få vandra fritt bland barnen på Brynäs. Huvudsaken är inte att de kommer tillbaka, utan att barnen får ta del av litteraturen. Flera av böckerna är Astrid Lindgren-böcker, som en hyllning till författarinnan som skulle ha fyllt hundra år i år.
- Glöm inte att läsa under sommaren, uppmanar Gerd Andén alla barn.
Albin Persson tycker att man kan sitta inne och läsa om det spöregnar.
- Eller så tar man med sig fika och en bok ut på gräsmattan om det är fint väder, tycker Mi Axlund.

Mer läsning

Annons