Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen äter som föräldrarna

GÄVLE
Det finns ingen bra eller dålig mat. Det är hur man kombinerar den som är avgörande, menar Anna-Lena Selgeryd, dietist på primärvårdens folkhälsosektion.

Annons
- Det handlar om måltidsordning, och tallriksmodellen, säger hon.
När larmrapporter om barnfetma blivit vardagsmat är det många föräldrar som börjar fundera på just det. Vardagsmaten.
Vad kan vi göra för att barnen inte ska bli feta?
- Jag tycker det brukar fungera bra med Y-formen, säger Anna-Lena Selgeryd.
Tänk dig ett Y på tallriken. Till vänster lägger du kolhydrater, som ris, pasta eller potatis. Till höger grönsaker och rotfrukter. Inne i själva Y-et kött, fisk eller vad det nu är du ska äta.
Grönsakerna kan vara vad som helst. Morötter, vitkål, tomat och gurka eller kokta grönsaker från frysen.
- Det är kanonbra att ha några påsar frysta grönsaker hemma. Fördelen med tillagade grönsaker är att man äter mycket mer än när de är råa. Man får i sig alla viktiga vitaminer och antioxidanter, säger Anna-Lena Selgeryd.
Precis som skolöverläkare Kristjan Arinbjarnarson vill hon lyfta fram föräldrarnas roll. Barnen äter som sina föräldrar, inte som föräldrarna säger att man ska göra.
- Det handlar om hela familjen. Du får inte barnet att ta till sig en stor portion råkost om pappa aldrig äter en enda morot, säger hon.
Helst ska man äta tillsammans. Sätta sig ner och ta det lugnt. Annars lär sig inte barnen att äta rätt.
En dag ska innehålla frukost, lunch och middag. Mellan ett och tre mellanmål med till exempel frukt, mjölk och smörgås till den som behöver.
Mjölken ska vara med jämt.
- Jag brukar säga att mjölk är bäst, vatten näst bäst. Jag tycker inte att läsk ska förekomma annat än som guldkant på lördagen eller så. Det är samma sak med saft. Det tillför inget mer än tomma kalorier.
Enligt Anna-Lena Selgeryd är vi på väg åt samma håll som USA. Fetman breder ut sig, och det gäller att dra i bromsen innan det är försent.
- Vi har fått ett konstigt förhållande till mat. Det är bara det onyttiga som är gott. Vi vill ha den där guldkanten hela tiden. Festmat har blivit vardagsmat, och då hänger våra stenålderskroppar inte med, säger hon.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons