Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen vill ha kvar Ros-Marie

/
  • Hugo Jonsson, Nova Berglund och Hanna Larsson kämpar för att få ha kvar fritidspedagogen Ros-Marie Sävström på skolan.

När Gävle kommun drar ner på skolpersonalen tvingas den uppskattade fritidspedagogen Ros-Marie Sävström sluta på Hemlingby skola.

Nu har andraklassaren Hanna Larsson och hennes kompisar lämnat över en namninsamling i protest till skolledningen.

Annons

Det är lunchrast på Hemlingby skola och barnen i årskurs 1-3 bygger snöskulpturer och åker rutschkana nedför snöhögar.

Hela tiden kommer någon fram till Ros-Marie Sävström för att fråga henne om något eller bara prata en stund.

– Ros-Marie är som en kompis för oss. Hon sätter upp samma regler för alla och lär oss saker om rymden och att vi duger som vi är. Många skulle bli jätteledsna om hon försvann, säger Hanna Larsson.

I januari meddelade kommunens barn- och ungdomsförvaltning att 60 tjänster, främst grundskollärare, måste bort för att budgeten ska gå ihop.

Ros-Marie Sävström, som jobbar 75 procent, står på en övertalighetslista och kommer att bli omplacerad till någon annan skola så snart det uppstår en ledig plats. När det blir har hon ännu inte fått veta.

– Jag fick beskedet för tre veckor sedan. Jag blev jätteledsen och kunde först inte fatta det. Jag har jobbat här i nio år! Jag tycker det är bedrövligt hur Gävle kommun beter sig som bara räknar kronor och inte ser till personaltätheten, säger hon.

När Hanna Larsson fick reda på att den uppskattade fritidspedagogen måste sluta blev hon så arg att hon startade en namninsamling.

Tillsammans med klasskompisarna Nova Berglund och Hugo Jonsson har hon samlat ihop närmare 70 underskrifter bland eleverna på skolan. Nyligen överlämnande de listorna till rektorn.

– Jag hoppas att kommunen förstår att det inte går att göra så här. Vi är 25 barn i klassen och det kommer nog att bli mycket stökigare utan Ros-Marie, säger Hanna Larsson.

Rektorn Leif Brink tycker att det är bra att barnen kämpar för att få ha kvar sin lärare.

– Det är bra att de reagerar mot något de tycker är fel. Jag pratade med dem om demokrati, hur viktigt det är att göra sin röst hörd och försöka påverka, säger han.

Men något löfte om att Ros-Marie Sävström får stanna på skolan kan Leif Brink inte ge.

– Själv anser jag att vi behöver all personal vi har. Med fler vuxna i klassrummen hinner vi med alla elever på ett helt annat sätt.

– Men samtidigt har vi ett uppdrag att få ekonomin att gå ihop. Vi har krav på oss uppifrån att skära ner på verksamheten motsvarande den här tjänsten, säger han.

Mer läsning

Annons